Hlavní obsah

Špatná zima pro vlekaře i lyžaře. Přibylo úrazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sjezdovkách těžký a mokrý sníh, ve vyšších polohách v Alpách ledovka. Tak většinou vypadala letošní lyžařská sezona, která už v Česku končí. Pojišťovny hlásí nárůst hlášených škod proti minulým letům.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Lyžaři 28. února 2024 na sjezdovce Tanvaldský Špičák.

Článek

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich provoz předčasně ukončila.

Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních hodinách nebezpečnější. Sníh je navíc převážně technický a rolbaři ho musí podle potřeby často přesouvat.

„Kvůli těžkému sněhu, se kterým nyní lyžaři často bojují už i třeba v Rakousku, evidujeme zvýšený počet zranění kolenních vazů,“ řekl Novinkám Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Šéf městské firmy nechal zplundrovat les pod Klínovcem kvůli sjezdovce, tvrdí žalobce

Krimi

Při jízdě v měkkém sněhu, kdy je jízda náročnější, roste i riziko poranění či srážky s jiným lyžařem. Za tři zimní měsíce od prosince do února klienti ERV nahlásili o třetinu více škod z léčebných výloh než před rokem.

„V cestovním pojištění obecně registrujeme nárůst nákladů. Nesouvisí to jen se složitými sněhovými poměry na horách, i když i to může samozřejmě hrát roli,“ potvrdila mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

„Méně zkušení lyžaři mají problémy s hůře upravenými sjezdovkami, těžkým sněhem, větším provozem lyžařů a podobně. Náklady ale rostou i v souvislosti s inflací, která vesměs v Evropě panovala,“ dodala.

Úraz vyjde draho

Ve vyšších polohách Alp je naopak po oblevě rizikem ledovka v ranních a dopoledních hodinách, pokud v noci mrzlo.

Nepříjemnou zkušenost se zlomenou nohou z Rakouska má z února i autor tohoto článku. Pro představu svoz horskou službou k lanovce stál 240 eur (6100 korun) a lékařské vyšetření a pomůcky skoro 900 eur (22 800 korun).

Náklady naštěstí proplatila pojišťovna z uzavřeného cestovního pojištění. Nutná operace proběhla až v Praze. V nemocnici na posteli naproti ležel další lyžař, který se zranil na zledovatělé sjezdovce pro změnu ve Francii.

Zranění třináctiletého lyžaře v Jeseníkách: Chlapec měl jezdit rychle, záchranná síť ho nezastavila

Krimi

S dětmi je radno vyrazit lyžovat hned ráno, když jsou svahy ještě upravené, později je dobré dělat větší přestávky a nešetřit na vybavení, jako je kvalitní helma či chránič páteře.

Oproti sousednímu Slovensku, Rakousku nebo Itálii u nás zatím není povinné helmu nosit. Pozitivní však je, že na sjezdovkách děti bez helmy už takřka nepotkáme. Podle průzkumu ERV helmu nosí 98 procent z nich, zatímco chránič páteře nasadí rodiče pouze každému čtvrtému dítěti.

I když v Česku ani v Alpách letos podmínky lyžování ve volném terénu moc nepřály, milovníci prašanu by si měli dát pozor, zda jejich cestovní pojištění pokrývá i případný úraz mimo značené sjezdovky, anebo je nutné připojištění, pokud takové pojišťovna vůbec nabízí.

Lyžařská sezona v Česku se chýlí ke konci. V provozu zůstávají zejména velké skiareály, ale i některé z nich mají před sebou poslední dny lyžování.

O víkendu si lidé mohli zajezdit na několika místech v Krkonoších, Jizerských, Orlických a Krušných horách, na Ještědu, na Dolní Moravě na Orlickoústecku nebo na Ovčárně v Jeseníkách.

V Krkonoších jsou k dispozici i desítky kilometrů běžkařských tras. Sníh na běžky je také kolem Pradědu, podle horské služby ale není ideální.

Štěstí, že jel zrovna kolem. Lyžař vyhrabal snowboardistu pohlceného sněhem

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám