Hlavní obsah

Šéf městské firmy nechal zplundrovat les pod Klínovcem kvůli sjezdovce, tvrdí žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu roku 2018 nechal tehdejší šéf městských lesů Jáchymov Robert Marschner bez patřičných povolení vykácet stromy mezi skiareály Klínovec a Neklid s tím, že jde o stavbu lesní cesty. Podle státního zástupce Jiřího Kučery se ale jednalo o zástěrku pro vybudování nové sjezdovky, která měla propojit oba areály a jejíž legální realizace nebyla v té době možná.

Foto: Novinky

Lesní cesta, o kterou se vede soudní spor

Článek

Za přečin poškození a ohrožení životního prostředí skončil Marschner před karlovarským okresním soudem. Obžalovaná je i samotná firma Lesy Jáchymov jako právnická osoba.

Pro Marschnera požaduje žalobce v případě prokázání viny peněžitý trest 200 tisíc korun včetně tříletého zákazu působení ve statutárních orgánech obchodních společností. Samotné firmě pak státní zástupce navrhl stejný druh trestu, a to ve výši třičtvrtě milionu korun.

„Jde o ukázkový případ obcházení zákona. V situaci, kdy územní plán neumožňoval v dané lokalitě vybudování lyžařské sjezdovky, označil obžalovaný stavbu jako lesní cestu, aby dosáhl vydání kladného územního rozhodnutí,“ napsal Kučera do obžaloby, s jejímž obsahem se Novinky seznámily.

V Jáchymově vyměnili starostu. Na bouřlivém jednání lidé křičeli jeden přes druhého

Domácí

Marschner tehdy nechal odtěžit lesní porost a následně provést terénní úpravy na ploše přibližně 36 tisíc metrů čtverečních. Jednalo se o dva a půl kilometru dlouhý pás v šířce až 27 metrů.

„Toto výrazné odlesnění mělo za následek poškození hydrologické, půdoochranné a krajinotvorné funkce lesa, kdy proces nápravy takového zásahu do lesního porostu trvá řádově stovky let,“ konstatovali znalci

Podle nich se jedná o vysokohorský les srovnatelný s porosty v národních parcích, které mají ochrannou funkci a tvoří významnou ekologickou a geomorfologickou část krajiny.

Podle žalobce neměl Marschner k provedení takového zásahu kladné stanovisko orgánu ochrany přírody.

„Je zjevné, že obviněným realizovaná stavba jako lesní cesta svou nadstandardní šíří překračuje potřeby lesního hospodářství. Její současná podoba odporuje základním zásadám péče o les. Okolnosti, za kterých byla realizována, svědčí o její skutečné povaze jakožto lyžařské sjezdovky,“ konstatoval státní zástupce.

Upozornil především na to, že v říjnu 2018, tedy v době, kdy už došlo k odlesnění a terénním úpravám, uzavřelo město Jáchymov se společností Skiareál Klínovec smlouvu, ve které se zavázalo pronajmout předmětné pozemky za účelem provozu lyžařských sjezdovek.

„Tedy ještě dříve, než společnost Lesy Jáchymov mohla začít využívat stavbu pro vlastní účely k hospodaření na přiléhajících lesních pozemcích, veškerá práva k těmto pozemkům včetně stavby samotné oficiálně pozbyla,“ popsal žalobce.

„Předmětná stavba byla místo toho obratem vyhrazena pro budoucí užívání ze strany Skiareálu Klínovec, který ji také od prosince 2018 i fakticky užívá jako lyžařskou sjezdovku,“ doplnil s tím, že vybudování této sjezdovky umožnilo uskutečnit dlouho zamýšlený plán na spojení dvou dříve samostatných lyžařských areálů Klínovec a Neklid.

Uznal chybějící razítka

Sám Marschner popírá, že by budoval sjezdovku. Tvrdí, že se jednalo o lesní cestu, která byla zapotřebí s ohledem na rozvíjející se kůrovcovou kalamitu.

K jejím nestandardním parametrům uvedl, že šíře odpovídala nutnosti provozu nákladních vozidel a zajištění dostatečného prostoru pro skládkování, manipulaci a asanaci dříví.

Jako svoji chybu uznal, že si předem neopatřil stanoviska a povolení správních orgánů. „Jinak jsem postupoval v dobré víře s nejlepším vědomím a svědomím,“ prohlásil obžalovaný muž, který v čele společnosti Lesy Jáchymov v únoru 2022 skončil.

Jeho advokátka Petra Zaoralová doplnila, že obhajoba předložila posudky dvou renomovaných institucí.

„Dospěly k obdobným závěrů, že zbudováním lesní cesty nedošlo k negativnímu vlivu na životní prostředí,“ sdělila Novinkám Zaoralová.

Pochybení klienta ohledně absence včasné dokumentace při realizaci stavby lesní cesty rozhodně nepovažuje za trestný čin, ale maximálně o administrativně-správní pochybení, které je možné zákonnou cestou zhojit, a to dodatečným povolením stavby.

Rozsudek chce soud vynést v dubnu.

Klínovec se otevře s novinkami

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám