Hlavní obsah

Slevy začaly i v e-shopech. Ne vždy to je bez rizika

Vedle kamenných obchodů spustily povánoční výprodeje i e-shopy. Například internetový obchod s parfémy Notino na svém webu láká na velké slevy až 50 procent. Podobné akce nyní nabízejí i další velké či malé, tuzemské i zahraniční e-shopy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Češi si pod stromeček často nadělují obálky s penězi nebo dárkové poukazy. Ty pak uplatňují v rámci povánočních výprodejů a pořizují nejenom věci, které pod stromečkem nakonec nenašli, ale využívají tyto slevy i například pro dovybavení domácnosti,“ řekla mluvčí prodejce Mall.cz Pavla Hobíková.

Bohužel je ale stále možné narazit i na nepoctivé internetové prodejce, falešné slevy a klamavé triky. Až v průběhu ledna začnou platit nová pravidla pro slevy, podle kterých bude muset prodejce uvádět i předchozí částku a slevu vypočíst z nejnižší ceny uváděné v posledních 30 dnech.

Některé e-shopy takto slevy počítají již nyní, jiné ještě ne. Je proto vhodné mít se na pozoru a raději ceny konkrétního zboží porovnat na různých e-shopech.

Obchody rozjely povánoční výprodeje

Domácí

Nic nezkazíte tím, když si projdete i recenze dalších nakupujících. „Pokud máte o e-shopu pochybnosti, vždy je lepší vyhledat si zkušenosti jiných zákazníků nebo ověřit, zda daná prodejna nefiguruje na seznamu rizikových obchodníků, který je k dohledání na stránkách České obchodní inspekce,“ doporučila Irena Jandíková z Max banky.

Pokud nemáte s e-shopem dřívější dobrou zkušenost, je lepší nakupovat na dobírku a neposílat peníze předem.

Pozor na nákupy v e-shopech se sídlem mimo území Evropské unie. Pokud cena přesáhne 150 eur (včetně dopravy a pojištění), musíte zaplatit clo, čímž se vám zboží prodraží. Budete-li pořizovat tabák, alkohol či parfém, pak musíte clo zaplatit vždy.

Pohlídejte si i platbu DPH, na niž má vliv jak hodnota zboží, tak případná registrace zahraničního e-shopu do systému zvaného IOSS.

Riziko je v tom, že neplatí pravidla pro vrácení a reklamaci, na jaká jste z českých, potažmo e-shopů v rámci EU zvyklí. Nákupy z Asie či Ameriky si proto raději dvakrát promyslete, ať se vám dárky neprodraží.

Impulzivní nákupy ohrožují peněženky Čechů, na internetu jim neodolají více než dvě pětiny lidí

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám