Hlavní obsah

Škrty ohrožují lidem i dotace na dálkové teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti, které odebírají dálkové teplo, měly jako kompenzaci za vysoké ceny v loňském a letošním roce dostat od státu celkem 17 miliard korun. Rodina se spotřebou 20 gigajoulů by si tak přišla zhruba na 4000 korun. Podporu loni v prosinci posvětila vláda a letos v červnu i Evropská komise. Teď ale hrozí, že rozdělovaná částka nakonec bude nižší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Snížení celkové částky připustil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). „V rámci úsporného balíčku se musíme znovu podívat, jak vysoká by podpora do teplárenství měla jít,“ řekl před časem Právu. „Ceny energií včetně tepla je nutné vnímat jako jeden balík a dívat se na to z hlediska dopadů na spotřebitele a zároveň státní rozpočet,“ dodal Síkela.

K částce 17 miliard se podle ředitele Teplárenského sdružení ČR Martina Hájka kriticky staví především resort financí. „Ministerstvo financí se tváří, že o tom nikdy neslyšelo, což je zajímavé, když to loni schválila vláda,“ řekl Právu Hájek.

Úřad nechtěl záležitost komentovat. „Příslušný materiál předložený ministerstvem průmyslu a obchodu se aktuálně nachází v meziresortním připomínkovém řízení a ministerstvo financí se standardně drží zásady, že nekomentuje materiály, které dosud nebyly schváleny vládou a jejich konečná podoba není dosud dojednána,“ sdělil Právu Stefan Fous z tiskového oddělení ministerstva financí.

V rámci úsporného balíčku se musíme znovu podívat, jak vysoká by podpora do teplárenství měla jít
Jozef Síkela

Resort průmyslu a obchodu nyní vypořádává připomínky k materiálu a vládě chce podle mluvčí Miluše Trefancové výzvu k teplárenství předložit do konce srpna.

„Podle našich informací by to mělo být 16. srpna,“ potvrdil Hájek.

O konečné výši dotace se tak rozhodne právě na jednání vlády. „Tam očekáváme rozhodnutí, v jaké výši bude následně výzva vypsána,“ sdělila Právu Trefancová.

Jedna výzva se má týkat nákladů za loňský únor až prosinec, druhá letoška. Po vyhlášení výzev bude stanoveno období přijímání žádostí od tepláren, které se pak budou vyhodnocovat. Až teplárnám přijdou peníze na účet, přepošlou je zákazníkům.

Energie zlevňují, smlouva bez stropu ušetří desetitisíce

Ekonomika

Strop 200 korun za gigajoule

„Podpora bude zastropovaná na hodnotě přes 200 korun za gigajoule. Jak bude přesně vysoká, se ale ještě neví,“ vysvětlil Hájek.

I kdyby nakonec vláda schválila podporu v původně plánované výši, bude to pro některé domácnosti jen malá náplast na jejich výdaje.

V některých místech, třeba ve Slaném nebo Lubech na Chebsku, měli lidé kvůli prudce zdražujícímu teplu za loňský rok nedoplatky ve výši desítek tisíc korun, někteří dokonce přes sto tisíc.

Šéf Teplárenského sdružení: Teplo by lidem mělo ve druhém pololetí zlevnit

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám