Hlavní obsah

Škody z nehod rostou, zdražují povinné ručení

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinné ručení setrvale zdražuje, byť letos pomalejším tempem. Pojišťovny argumentují, že roste cena vozidel, a tím i výše škod na majetku. Především však rostou výlohy v souvislosti se zdravotními následky.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Při hromadné nehodě na dálnici D10 hasiči jednoho zraněného člověka vyprošťovali.

Článek

Cena povinného ručení letos meziročně v průměru podle České kanceláře pojistitelů (ČKP) naroste o bezmála tři procenta. Průměrná výše povinného ručení dosahuje 3066 korun.

Podle ČKP ovšem významně roste výše průměrné škody. Letos v meziročním srovnání o více než pět procent. Průměrná škoda na majetku dosahuje 44 tisíc korun a újma na zdraví bezmála 380 tisíc korun.

„Růst ceny pojistného zdaleka není tak intenzivní jako růst škod,“ upozornil matematik ČKP Petr Jedlička. Pojišťovny upozorňují, že zatímco průměrná škoda je v České republice na úrovni 78 procent Rakouska, tak výše pojistného činí jen 43 procent rakouského.

Podstatnou část tvoří škody na zdraví

U osobních automobilů způsobí v tuzemsku ročně škodu průměrně 34 klientů na každých tisíc pojištěných vozidel. Mezi motoristy jsou však obrovské rozdíly. Ve skupině osmnáctiletých motoristů způsobí během roku nehodu každý pátý, což je proti „průměrnému“ klientovi pětkrát větší riziko.

„Povinné ručení také nelze posuzovat optikou pouze plechových škod. Podstatnou část škod tvoří škody na zdraví. Výplaty při trvalých následcích vycházejí na desítky let,“ zmínil Jedlička.

Škody z nehod způsobených střetem se zvěří dosahují i stovek tisíc korun

Finance

Na povinném ručení letos pojišťovny vybraly přes 20 miliard korun, meziročně zhruba o tři procenta více. Je to i tím, že přibylo aut o více než dvě a půl procenta.

U havarijního pojištění dosáhlo předepsané pojistné 17,7 miliardy korun a meziročně se navýšilo o sedm procent. Počet havarijně pojištěných vozidel zároveň meziročně vzrostl o více než čtyři procenta.

Nepojištěných zůstává přes 161 tisíc vozidel

Aktuální počet všech pojištěných vozidel všech druhů, skupin a kategorií dosahuje 8,5 milionu kusů. Opatření kvůli nákaze se v tom promítla tak, že v posledním období výrazně poklesl počet pojištěných tahačů (o čtyři procenta) a autobusů pro dálkovou přepravu (o 14 procent).

Vedle toho zůstává stále 161 tisíc vozidel bez sjednaného povinného ručení. Nejvíce nepojištěných škod těmito vozy způsobí majitelé z Karlovarského a Ústeckého kraje, naopak relativně málo nepojištěných škod vzniká na jihu Čech, v Pardubickém kraji a ve všech moravských krajích.

Nepojištěné újmy na zdraví a škody na majetku vyřizuje ČKP z garančního fondu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám