Hlavní obsah

Sazby opět padají, i navzdory pandemii je o hypotéky zájem

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku klesla v dubnu na 2,39 procenta. Její růst se tak po třech měsících zastavil. Úvěry na bydlení zlevnilo hned několik, především menších bank. Pandemie koronaviru se však na trhu zatím neprojevila, zájem o hypotéky neklesá.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

Po celý loňský rok se průměrná sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex postupně snižovala, letošní leden ale naznačil nastupující růst, který pokračoval i v následujících měsících. V dubnu se však zastavil a průměrný úrok hypotéky klesl o pět bazických bodů.

Důvodem bylo hlavně březnové dvojnásobné snížení hlavní úrokové sazby České národní banky. Tu pak bankovní rada ČNB naposledy srazila minulý týden, a to o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta.

V posledních týdnech zlevnily hypotéky například Equa bank, mBank, Fio banka či UniCredit Bank.

Koronakrize se ještě neprojevila

Ekonomičtí experti předpovídali v důsledku pandemie koronaviru dramatický propad hypotečního trhu. Ten se však zatím nekoná.

Podle bankéřů koronakrize udeří na trh až v příštích měsících. „Je potřeba rozlišit čísla, která se objevují v produkci podepsaných úvěrů v těchto měsících a poptávku po nových úvěrech v těchto měsících. Celý proces sjednání hypotéky od prvotního záměru nebo první rámcové kalkulace a zjišťování podmínek do podpisu úvěrové smlouvy průměrně trvá dva až tři měsíce,“ sdělil Právu manažer bydlení v České spořitelně Radek Vachulka.

Z toho lze podle něj dovodit, že dopady snížené poptávky se v uzavřených hypotékách projeví významněji nejdříve v květnu. „Spíše to bude v červnu a následujících měsících,“ dodal s tím, že v posledních týdnech poptávka po nových úvěrech mírně stoupla.

Minulý měsíc Právo stejně jako ostatní média informovalo, že hypoteční trh se právě v důsledku pandemie propadl o čtvrtinu, ovšem k tomuto závěru došla společnost Fincentrum & Swiss Life Select, která ukazatel Fincentrum Hypoindex připravuje, na základě chybně zpracovaných dat.

„Vinou technických problémů při zpracování dat za březen 2020 došlo k chybě při výpočtu jeho hodnot. Přijali jsme opatření, která podobné chyby při zpracování dat do budoucna eliminují,” uvedl pro Právo Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Historicky nejsilnější duben

Banky v dubnu poskytly celkem 6744 hypoték v celkovém objemu 17,845 miliard korun. Oproti předchozímu měsíci byl duben o něco slabší, v březnu banky sjednaly o 650 hypotečních smluv více (celkem 7 092), i objemy byly vyšší o necelou miliardu korun (celkem 18,8 miliardy korun).

I tak se ale letošní duben stal nejsilnějším čtvrtým měsícem v historii sledování od roku 2003. V meziročním srovnání vzrostl počet poskytnutých hypoték o 349 a objem o více než 3,2 miliardy korun.

„Objem poskytnutých hypoték letos v dubnu překonal i dosud rekordní duben roku 2017, a stal se tak nejsilnějším dubnem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex,“ doplnil Sýkora.

Průměrná výše hypotéky opět o něco vzrostla, v dubnu dosáhla úrovně 2 645 985 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám