Hlavní obsah

Sazby hypoték klesly pod šest procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypoteční sazby po roce a půl klesly pod šestiprocentní hranici. Průměrná nabídková sazba podle Swiss Life Hypoindexu v lednu klesla o šest setin procenta na 5,96 procenta. Česká národní banka přitom v prosinci snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Zatímco u spořicích účtů největší banky začínají sazby výrazně snižovat, zlevňování hypoték je o poznání mírnější.

Foto: Profimedia.cz

Nejlevnější na trhu i nadále zůstávají hypotéky s pětiletou fixací a zástavní hodnotou nemovitosti do 80 procent.

Článek

„Je vidět, že ani snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB nepřesvědčí banky k razantnějšímu zlevnění hypoték,“ řekl analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Podle něj může jít o reakci bank na nové nastavení náhrady za předčasné splacení hypotéky. Od září budou moci za to vymáhat nový poplatek, který však bude jen poloviční proti tomu, za co lobbovaly. „Banky od počátku prosazovaly dvě procenta ze splacené částky, nicméně zákonodárci rozhodli, že to bude jen jedno procento. Banky už na počátku hovořily o tom, že pokud bude tato částka nižší než dvě procenta, budou si muset vytvářet větší polštář na ztráty s tím spojené,“ uvedl Sýkora.

ČNB od ledna zmírní pravidla pro poskytování hypoték

Ekonomika

Tento polštář si podle něj vytváří právě vyšší úrokovou sazbou na úkor všech nových klientů. „Nicméně lze očekávat, že i v dalších měsících bude úročení hypoték dál pozvolně klesat,“ dodal.

Měsíční splátka hypotéky na 3,5 milionu Kč, sjednané do 80 procent ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,96 %, v lednu klesla o 117 korun na 22 472 Kč. Oproti loňskému lednu se snížila o víc než 800 Kč. Ve srovnání s červnem 2022, kdy byla průměrná sazba 5,71 % a naposledy pod šestiprocentní hranicí, je však stále o 550 Kč vyšší.

Výraznější pokles u úvěrů pro mladé

Výraznější snížení sazeb zaznamenaly v lednu hypotéky pro mladé do 36 let, které mohou banky poskytovat i nad 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). Hypotéky fixované na tři a pět let za měsíc zlevnily o 0,21 procentního bodu na šest procent, respektive 5,93 procenta ročně.

Pokles u hypoték poskytovaných do 80 procent hodnoty nemovitosti byl mírnější. Hypotéky s jednoletou a desetiletou fixací zlevnily o pět bazických bodů na 6,31 procenta, respektive šest procent. Sazby hypoték fixovaných na tři a pět let pak klesly o šest bodů na 5,81 procenta, resp. 5,74 procenta. Nejlevnější na trhu tak i nadále zůstávají hypotéky s pětiletou fixací a LTV do 80 procent.

Změny v penzijku: stát přispěje až od úložky 500 Kč

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám