Hlavní obsah

Průzkum: Češi zůstávají při čtení úvěrových smluv obezřetní

Zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů platí již několik let. I tak jsou ale Češi opatrní a úvěry si nesjednávají bez rozmyslu. Většina pozorně čte úvěrové smlouvy a zajímá se o podmínky. Pro ještě snazší porozumění smluv by téměř polovina lidí ocenila zvýraznění klíčových pasáží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Od zavedení povinného licencování při poskytování úvěrů uplynulo již několik let, spotřebitelské úvěry tak mohou nabízet pouze společnosti, které získají licenci České národní banky (ČNB). V současné době jich je celkem 85, před zpřísněním podmínek jich bylo až 60 tisíc. Krok ČNB tak výrazně omezil poskytování predátorských půjček.

ČNB začne dohlížet i na mikropůjčky. Nebankovní společnosti potřebují licenci

Ekonomika

Lidé, kteří žádají o úvěr, však i přes jasnější pravidla zůstávají při čtení úvěrových smluv obezřetní, studují je poměrně poctivě. Jak ukázal průzkum společnosti Cofidis, sedm z deseti Čechů pročítá smlouvu alespoň hodinu a téměř pětina dokonce den a více.

Opatrný přístup je na místě

Trh se sice vlivem licencování ČNB výrazně pročistil, ovšem mezi společnostmi nabízejícími úvěry stále existují obrovské rozdíly. Je to znát i z pravidelného Indexu odpovědného úvěrování organizace Člověk v tísni.

Panují jak v cenách, tak i v přístupu ke klientovi. Nejnovější výsledky například ukázaly, že rozdíl v cenách půjčky je i desetinásobný. Letošní výsledek se také poprvé zaměřil na akce „první půjčka zdarma“, které však zpravidla doporučují společnosti, jejichž roční úrokové sazby přesahují i 300 procent.

Dluh domácností u bank v dubnu poprvé od ledna 2016 klesl

Ekonomika

Pět minut a dost

Češi však stále mají rezervy, zhruba třetina je totiž se čtením smluv hotova do pěti minut, téměř desetina dokonce přiznává, že smlouvu nečte vůbec a pouze necelá čtvrtina uvádí, že si vždy přečte kompletně celou smlouvu.

„Pokud se zájemce o půjčku rozhodne věnovat studiu úvěrové smlouvy minimum času, měl by se o to více zaměřit právě na nezávislé recenze a hodnocení jednotlivých úvěrových společností,“ doplnil Bouda.

Podmínkám smluv Češi rozumí

Průzkum také ukázal, že Češi nemají problémy s pochopením smluvních podmínek, celkem 85 procent lidí zmínilo, že podmínkám uvedeným ve smlouvě rozumí, třetina je chápe zcela. I přesto by lidé ocenili některá vylepšení smluv, která by jim pomohla v lepší orientaci.

Téměř každý druhý by ocenil zvýraznění klíčových pasáží v textu smlouvy, více než třetina lidí by uvítala menší množství odborných výrazů a zhruba každý čtvrtý by byl vděčný za větší písmo. Necelé desetině by se pak líbily ve smlouvě obrázky či infografika nebo audiovize smlouvy.

Anketa

Čtete smluvní ujednání pečlivě?
Ano
31,2 %
Ne
68,8 %
Celkem hlasovalo 874 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám