Hlavní obsah

Dluh domácností u bank v dubnu poprvé od ledna 2016 klesl

Dluh domácností u bank v ČR letos v dubnu poprvé od ledna 2016 meziměsíčně klesl a snížil se o 19 miliard korun. Vyplývá to z výpočtů společnosti CRIF, které firma provedla na základě dat České národní banky a portálu www.informaceofirmach.cz. Pokles stavu úvěrů domácnostem byl ze statistického hlediska v dubnu 2022 ovlivněn odebráním licence Sberbank CZ. Po očištění tohoto faktoru se stav úvěrů zvýšil, i když mírněji než v předchozím měsíci, řekla mluvčí České národní banky Petra Vodstrčilová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedle úvěrů na bydlení se podle ní zadlužení snížilo i v dalších segmentech, ať už jde o spotřebitelské úvěry, nebo o úvěry pro podnikatele a firmy. Naopak objem vkladů domácností po březnovém poklesu opět vzrostl, uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Zatímco zadlužení domácností, firem i živnostníků se v dubnu mírně snížilo, jejich úspory naopak většinou rostly. Snížily se pouze mezi živnostníky, u kterých šlo o sedmý pokles během osmi měsíců. Tentokrát o 2,3 miliardy korun, tedy o dvě procenta, uvedla společnost.

Dluh Čechů vzrostl o rekordních 407 miliard

Ekonomika

Vklady domácností se podle ní zvýšily o 35 miliard korun na 3,07 bilionu a vklady firem o dvě miliardy na 1,34 bilionu korun. Rozdíl mezi firemními vklady a úvěry se tak zvýšil na 119 miliard korun a byl po loňském srpnu druhý nejvyšší vůbec.

"Až do pandemie měly firmy vždy půjčeno více, než kolik měly u bank uloženo. Poslední dva roky jsou ale opatrnější a namísto investic raději zvyšují své hotovostní rezervy," upozornila Kameníčková.

Úspory Čechů se tenčí. Vklady domácností u bank se poprvé za pět let snížily

Ekonomika

Platební morálka se zlepšila

V dubnu se podle CRIF zlepšila platební morálka ve všech sledovaných kategoriích. Nejlépe na tom byly opět domácnosti. Ze všech půjčených peněz nesplácely pouze 1,39 procenta. U úvěrů na bydlení šlo o 0,8 procenta a u úvěrů na spotřebu o 4,29 procenta. Firmy nesplácely 3,65 procenta svých závazků a živnostníci 5,84 procenta.

I přes postupné zlepšování platební morálky byl v dubnu podíl nesplácených úvěrů ve většině kategorií vyšší než před vyhlášením úvěrového moratoria v roce 2020. Výjimkou jsou úvěry domácností na bydlení a v dubnu jejich úvěry na spotřebu, dodala firma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám