Hlavní obsah

Průzkum: Češi mají úspory nejčastěji na běžném účtu

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř tři pětiny Čechů má své úspory uložené v bance na běžném účtu, necelá polovina pak na spořicím účtu či termínovaném vkladu a každý šestý dokonce doma pod polštářem. Investiční fondy pak používá zhruba každý sedmý člověk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Postoj české populace k zhodnocování financí se v průběhu posledních let nijak zvlášť nemění. Jak ukázal průzkum agentury STEM/MARK pro společnost KRUK, má celkem 58 procent lidí své úspory na běžném účtu, v letech 2018 a 2019 to bylo 60 procent.

Letos omezíme útraty a zvýšíme úspory, plánuje většina Čechů

Finance

Nezměnila se ani míra využívání spořicích účtů a termínovaných vkladů v posledních třech letech. Podle výsledků průzkumu ukládá peníze na tyto dva produkty 47 procent lidí, v roce 2019 to bylo 46 procent a v roce 2018 pak 40 procent. Doma do obálky si strká peníze 15 procent lidí, v předchozích šetřeních v letech 2018 a 2019 to bylo 18 procent lidí.

Konzervativní přístup Čechů k ukládání peněz potvrzují i údaje z bank. Domácnosti mají na bankovních vkladech uloženy zhruby tři biliony korun.

Úspory Čechů vzrostly, dvě třetiny mají majetek v nemovitostech

Finance

Využívání investičních fondů mírně pokleslo z 18 procent v roce 2018 na současných 14 procent.

„Překvapivý je pro nás výsledek stálého využívaní spořicích účtů a termínovaných vkladů, které dnes nabízejí tak nízké výnosy, že se prakticky nevyplatí jejich používání v porovnání s běžnými účty. Vysoké výnosy neposkytují ani investiční fondy a do akcií či dluhopisů investuje dlouhodobě kolem šesti procent Čechů,“ doplnila Jaroslava Palendalová ze společnosti KRUK.

Menší zájem Češi projevují i o investice  do drahých kovů, v průzkumu je zmínilo více než tři procenta lidí. Zhruba stejný počet respondentů investuje do kryptoměn.

Kam s volnými penězi? Investice do známek nabízejí zajímavé zhodnocení

Finance

To, že roste počet lidí, kteří si mohou dovolit dát nějaké peníze stranou, ukázal i poslední průzkum agentury STEM/MARK. V posledním průzkumu svoje finance investují zhruba tři čtvrtiny lidí, v roce 2019 to byla jen čtvrtina.

K investování financí výrazně častěji tíhnou muži (60 procent) než ženy (27 procent). V roce 2019 byl tento podíl 33 procent mužů oproti 18 procentům žen. Muži také na rozdíl od žen mnohem častěji vyhledávají rizikovější způsoby investování.

Investice do vína a whisky poráží inflaci

Finance

Ochota k investicím roste se zvyšujícím se osobním příjmem, resp. příjmem domácnosti. Nejčastěji investují podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné, pracovníci z oboru IT a zaměstnanci z finančního sektoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám