Hlavní obsah

Investice do vína a whisky poráží inflaci

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco akciové trhy byly v posledním roce kvůli pandemii značně rozkolísané a třeba i ceny zlata nejsou teď o moc vyšší, než byly před rokem, kdo vsadil na investice do vína či na whisky, zpravidla neprodělal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Například tuzemský fond Wine Management navzdory pandemii rostl během celého roku a dosáhl ročního výnosu 6,2 procenta. Loňská inflace přitom loni dosáhla 3,2 procenta, jde tak o poměrně zajímavé zhodnocení.

Česko loni vinou inflace zažilo největší znehodnocení peněz od roku 2012, což se podepsalo na reálných výnosech mnoha tradičních fondů, které na inflaci jednoduše nestačily.

Víno a whisky dokážou odměnit investora reálným zhodnocením vložených peněz
Martin Kovář, Wine Management

„Víno a whisky jsou kvalitními defenzivními investicemi s dlouhodobým výhledem, které při pečlivém výběru a skladování dokážou nejen uchovat hodnotu proti inflaci, ale i odměnit investora reálným zhodnocením vložených peněz,“ říká spoluzakladatel fondu Martin Kovář.

„Cílem našeho fondu je dosahovat ročního výnosu 4 až 10 procent a tento plán se nám daří naplňovat,“ dodává.

Nárůst hodnoty investičního alkoholu potvrzuje i londýnská burza Liv-ex, která tvoří středobod investování do vína. Její index stovky nejprestižnějších lahví Liv-ex Fine Wine 100 loni zaznamenal i přes drobné výkyvy nárůst o 5,4 procenta. Zvýšenou poptávku po investičních vínech stvrzují i rekordní hodnoty závěrem roku. Minulý prosinec se co do objemu a hodnoty obchodovaných vín stal nejúspěšnějším v historii londýnské burzy.

Investovat lze i do automobilů, cena veteránů v čase roste

Finance

„Naším nejúspěšnějším vínem v roce 2020 byla lahev Henri Boillot, Chevalier Montrachet z roku 2004, jejíž cena se loni zvýšila o 333 procent. Dařilo se i nejhodnotnější lahvi z našeho portfolia Domaine de la Romanee-Conti, Grand Cru La Tache, 2005 Magnum 1,5 L. Její hodnota se více než zdvojnásobila a nyní se pohybuje nad hranicí osm tisíc liber, tedy 230 tisíc korun,“ doplňuje další ze spoluzakladatelů Wine Management Martin Nejedlý.

Zhodnocení nabízejí i známky či mince
Lze investovat třeba i do poštovních známek. A to ne ledajakých. Např. internetová Portu Gallery v únoru nabídla investiční úpis do desky s 12 kusy modrých mauritiů s nápisem Post paid z roku 1848. Celková hodnota úpisu byla 1,41 milionu Kč a po známkách se jen zaprášilo.
Podle webu Portu Gallery se za posledních deset let ze sběratelských předmětů nejvíce zhodnocovaly mince, o 193 procent, a tedy více než akcie, jejichž zhodnocení bylo 162 procent.
Auta se za deset let zhodnotila o 162 procent, umění o 142 procent a více než stoprocentní zhodnocení měly ještě víno, barevné diamanty a šperky.
V Česku už několik let fungují specializované fondy na investování třeba do umění, vína či raritních automobilových veteránů. Většinou však zájemci o investování v nich potřebovali vysoké, třeba milionové částky.

Minulý rok tento fond také rozšířil své portfolio o vybrané lahve whisky. Mezi nejvýznamnější nákupy patří The Macallan 72YO, která je v současné době zřejmě nejdražší whisky v ČR, Highland Queen Majesty 1971 či kolekce Royal Salute The Age Collection II. Investice do špičkového alkoholu jsou určené ale spíše jen pro movitější klientelu.

Peníze do fondu Wine Management je možné vložit přes investiční společnosti Codya či Conseq. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, proto je minimální výše investice zákonem stanovena na milion korun. Podle ceníku je maximální vstupní poplatek 3,1 procenta, avšak zpravidla se podle Kováře pohybuje kolem 1 až 1,5 procenta. Poplatky za správu jsou pak do dvou procent ročně.

Soudek za 54 tisíc

Možností je na českém trhu ale celá řada. Například třebíčský výrobce whisky Trebitsch nově nabízí možnost investovat do sudů naplněných destilátem, aby získal kapitál pro zvýšení kapacity pálení. Jak upozornil analytik Lukáš Kovanda, ve skladech firmy teď v dubových sudech zraje 40 tisíc litrů whisky, letos plánuje přidat dalších 80 tisíc litrů čerstvě vypáleného destilátu. „Peníze vložené do soudků firma plánuje investorům úročit osmi procenty ročně,“ říká Kovanda.

Zároveň připomíná, že úrokové sazby v bankách jsou teď na své historicky nejnižší úrovni, a kdo tam nechává peníze ležet a neinvestuje je, neúprosně mu je užírá inflace. Minimální investice do nákupu vlastního 30litrového sudu whisky Trebitsch je 54 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám