Hlavní obsah

Prodeje novostaveb klesly, ceny zatím ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty nově prodaných bytů v poslední době rapidně klesly s tím, jak zdražily hypotéky. Propad zájmu se ale zatím na cenách v Praze ani Brně neprojevuje. V méně žádaných lokalitách a zejména u starších bytů ale kupující může získat slevu i několik set tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve velkých městech si prodávající raději počká na kupujícího s hotovostí, než aby výrazně slevil. Zatím jsou slevy spíše sporadické v případech, kdy prodejci na transakci spěchají.

V Praze se ve druhém letošním čtvrtletí v meziročním porovnání prodalo o 64 procent méně nových bytů (950 jednotek).

V porovnání s dlouhodobým průměrem se jedná o třetinový pokles, vyplynulo z analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group.

Nové byty nezlevnily, když průměrná prodejní cena činila 145 783 korun za metr čtvereční. V porovnání s prvním kvartálem to byl nárůst o 34 Kč/m2. Meziročně jsou ceny o 20 procent vyšší.

Průměrné ceny bytů klesají, nájmy ale rostou

Finance

„Zdražení a zpřísnění hypoték převrátilo strukturu kupujících. Zatímco v minulosti převažoval počet klientů, kteří financovali nové bydlení hypotékou, dnes převažují kupující s vlastními zdroji,“ sdělil generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Z analýzy vyplynulo, že proti veřejným nabídkovým cenám jsou pak skutečné prodejní ceny o pět až deset procent nižší, přičemž developeři ve druhém čtvrtletí dodali na pražských trh 4150 bytových jednotek.

To, že se byty v Praze prodávají méně, se projevilo už v dubnu, kdy developeři přiznali v meziročním porovnání padesátiprocentní propad v počtu prodaných jednotek.

V Praze se ceny meziročně zvedly o 20 procent, v Brně o 12,5 procenta

Podle portálu sreality.cz je aktuálně v Praze k prodeji přes pět tisíc bytů všech kategorií, stáří a velikosti včetně panelákových a družstevních bytů.

Z této nabídky je více než 570 bytů v novostavbách nebo v rozestavěných developerských projektech, pětina jsou 1+kk a 1+1. Bytů 2+kk a 2+1 je pak 220 a třípokojových 145.

Například u 2+kk, 58 m2 v projektu v ulici Na Dračkách v Praze 6 je nabídková cena přes 11 milionů korun; cena za metr čtvereční tak vychází na bezmála 190 tisíc korun.

To byt 46 m2 v novostavbě v ulici Olgy Havlové na Žižkově má cenovku 6,5 milionu, tedy 141 300 Kč/m2.

141 300 Kč/m2. Brno pořád zdražuje

V Brně se v prvním čtvrtletí prodalo 292 nových jednotek, za čtvrtý až šestý měsíc letošního roku to už bylo pouze 161 bytů, což je nejméně za uplynulé čtyři roky.

V Králově Poli se z toho za první tři měsíce roku prodalo 78 bytů, v Brnu-městě 25 bytů a ve Veveří 30 nových jednotek.

Průměrná nabídková cena za metr čtvereční v Brně přitom ale ve druhém čtvrtletí vzrostla o 1,7 procenta na 127 200 korun. „Meziročně šly nabídkové ceny nahoru o více než 12,5 procenta,“ konstatoval předseda představenstva společnosti Trikaya Dalibor Lamka.

V Česku stouply ceny nemovitostí nejvíce v EU

Ekonomika

Připomněl, že kupujícím zásadně zdražily hypotéky a zpřísnila se kritéria pro jejich čerpání. Základní úroková sazba ČNB činí aktuálně sedm procent. Ceny ale udržuje v růstu poptávka bonitních zájemců po dražších bytech. „Těch, kteří mohou takový nákup financovat, však ubývá,“ upozornil Lamka.

1+kk už stojí 132 tisíc Kč/m2

Ještě v prvním čtvrtletí 2020 byla v Brně průměrná cena za metr čtvereční 86 800 Kč, loni 113 000 Kč a letos již přes 127 tisíc korun. „Přestože tempo růstu cen v Brně zpomalilo, pořád jdou nahoru,“ potvrdil František Šudřich ze společnosti Impera Styl.

Luxusnější jednotky v centru přesahují cenu 130 tisíc korun za metr čtvereční a u nejmenších jednopokojových bytů se dokonce cena přehoupla přes 132 500 Kč/m2.

V Brně se podle sreality.cz nabízí přes tisíc bytů všech kategorií, stáří a velikosti včetně paneláků a družstevních jednotek. Z toho je 200 v novostavbách a developerských projektech.

Hypotéky prudce zdražují

Finance

Například nové 2+kk, 54 m2 v ulici Bystrcká, lokalita Brno-Komín stojí 7,8 milionu korun, tedy 144 tisíc korun za m2.

Nebo novostavba 56 m2 v lokalitě Trnitá vyjde na šest milionů, tedy přes 107 tisíc korun za metr čtvereční. Největší zájem byl ve druhém čtvrtletí opět právě o jednotky 1+kk, kterých se prodalo 77.

Například ve Znojmě byla v červnu průměrná cena za metr čtvereční 71 969 Kč, tedy téměř o 60 tisíc méně než v Brně.

Podobně je na tom Adamov. O 10 tisíc korun více je nutné si připlatit v projektech v Boskovicích či Vyškově. V Hodoníně se cena pohybuje těsně pod hranicí 88 tisíc korun za metr čtvereční.

V těchto lokalitách převažuje nabídka bytů o dispozici 2+kk a 3+kk. Přestože ve sledovaných městech bylo k 1. červenci v nabídce celkem 189 nových jednotek, za uplynulý druhý kvartál se jich prodalo pouze pět v Adamově a Vyškově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám