Hlavní obsah

Při pojištění nemovitosti nezapomeňte pojistit i domácnost

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Kvalita i ceny bydlení již několik let stabilně rostou. Češi se učí se o svůj majetek starat a stále častěji si pojišťují jak svou nemovitost, tak její vnitřní vybavení. Podle dat společnosti Porovnej24.cz má o kombinaci pojištění nemovitosti i domácnosti zájem každý druhý Čech. Ovšem stále se najdou i tací, kteří na pojištění vnitřního vybavení nekladou dostatečný důraz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Lidé často podceňují pojištění vybavení domácnosti, ačkoliv právě to je při různých haváriích ohroženo nejvíce. Někteří se navíc mohou domnívat, že pojištěním nemovitosti automaticky chrání i její vybavení, což je jeden z častých omylů,“ upozornil Zbyněk Laisek ze společnosti Porovnej24.cz, která se specializuje na srovnávání cen pojištění.

Z dat vyplynulo, že zhruba polovina lidí má největší zájem o kombinaci pojištění domácnosti i nemovitosti. Samostatné pojištění nemovitosti pak zvolili tři z deseti zákazníků a pouhé pojištění domácnosti jen necelá čtvrtina.

Pojištění nemovitosti Ochrání byt, dům, chatu ale také garáž nebo sklep a kůlnu. Pojištění se vztahuje na stavební součásti budovy – okapy, oplocení, dveře, okna nebo chodníky. Samotný pozemek není součástí pojištění.
Pojištění domácnosti Vztahuje se na domácí zařízení jako elektronika a nábytek. Dále na vnitřní stavební součásti, jako např. plovoucí podlaha, kuchyňská linka nebo vestavěné skříně. Ochrana se vztahuje i na osobní věci členů domácnosti – oblečení, obuv, sportovní potřeby, hračky, šperky, obrazy atd.

Průměrná domácnost za pojištění nemovitosti zaplatí 1331 korun ročně, pojištění domácnosti pak v průměru přijde na 977 korun ročně. Mezi nabídkami pojišťoven je však třeba pečlivě vybírat, data ukázala, že rozdíl mezi cenami pojištění pro průměrný třípokojový byt může při zachování stejných podmínek činit až 1653 korun ročně.

Běžná pojištění kryjí standardní rizika

V pojištění domácnosti jsou zahrnuta rizika, která nejčastěji domácnosti ohrožují. Patří mezi ně živelní pohromy, vloupání, vodovodní škody, přepětí, krádež či vandalismus.

V rámci pojištění nemovitosti vás pojišťovny už běžně pojistí například proti pokreslení omítky graffiti či poškození na zateplené fasádě způsobené ptactvem, hmyzem a hlodavci.

Pojišťovny ale nabízejí i pojištění proti méně pravděpodobným událostem, jako je například náraz dopravního prostředku do domu, pád letadla na dům, nebo dokonce aerodynamický třesk při přeletu letadel. Jedním z nejkurióznějších rizik, proti kterému se dá na českém trhu pojistit, je imploze nemovitosti (neboli zhroucení objektu do sebe).

Všeobecně se tak dá říci, že běžná pojištění domácností i nemovitostí kryjí standardní rizika, se kterými se občané mohou potkat. Lidé se tak nemusí bát sjednávat si pojistku sami i bez finančního poradce.

„V případě, že se rozhodujete pro uzavření pojištění, vždy důrazně doporučujeme informovat se o jeho rozsahu. Například pojištění škod způsobených kouřem, povodní nebo záplavami nebývá automaticky součástí těch nejlevnějších nabídek, avšak většinou napáchají velmi vysoké škody,“ upozornil Laisek. Podobně závažné riziko představuje pro některé nemovitosti například sesuv půdy nebo skály na nemovitost.

Bohužel některé nemovitosti v povodňových oblastech mohou mít s pojištěním svého majetku problém. Pojišťovny rozlišují celkem čtyři typy oblastí dle rizika povodně.

V oblastech s vysokým rizikem může být cena pojištění navýšena o rizikový příplatek. Některé nemovitosti nacházející se v nejrizikovější zóně mohou být dokonce vyhodnoceny jako nepojistitelné.

Na pojištění rozhodně nešetřete

Každý člověk by měl objektivně zvážit, jaká rizika se jeho majetku týkají a jaké by případná škoda mohla mít pro něj následky. Obyčejné vytopení bytu totiž může člověka přijít na desetitisíce, ale i statisíce korun. Škoda totiž nezahrnuje jen poškození nemovitosti, tedy poškození podlahy nebo omítky, ale také veškerého vybavení, tedy nábytku, koberců nebo elektrospotřebičů.

Jednou z nadstandardních služeb, která je dostupná spíše u dražšího pojištění, je poskytnutí náhradního ubytování v případě, že se domácnost stane neobyvatelnou. Náprava některých škod totiž může trvat týdny i měsíce a ubytování celé rodiny v hotelu je pro rodiny, které musejí investovat do oprav své nemovitosti, velmi nákladné.

„Mnoho lidí je nakonec překvapeno, za co všechno mohou dostat od pojišťovny náhradu. Ve vyšších balíčcích pojištění bývá často obsaženo třeba i pojištění kol, kočárků nebo invalidních vozíků, a to i přesto, že jsou skladovány ve společných prostorách domu,“ doplnil Laisek.

Rozhodně se ale nevyplatí na pojištění nemovitosti a domácnosti příliš šetřit. Hodnotu majetku si pečlivě spočítejte a pojistěte jej v plné výši. V případě způsobené škody na vašem majetku by vám jinak pojišťovna nevyplatila dostatečnou částku na pořízení nového vybavení.

Důležité je pochopitelně i pojistné smlouvy jak u nemovitosti, tak domácnosti pravidelně kontrolovat a aktualizovat. Podle doporučení pojišťoven byste tak měli činit alespoň každé dva až tři roky. A také tehdy, když do svého domu či bytu koupíte nějaké nové vybavení nebo když provedete nějakou rekonstrukci, čímž zvýšíte hodnotu svého majetku.

Anketa

Máte sjednáno pojištění nemovitosti či domácnosti?
Pojištění nemovitosti i domácnosti
67,6 %
Pouze pojištění nemovitosti
13,5 %
Pouze pojištění domácnosti
8,1 %
Ani jedno
10,8 %
Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám