Hlavní obsah

Plyn na burze zlevňuje, cena je nejníže od léta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena plynu na burze v Rotterdamu, která je pro evropský trh určující, pokračuje v sestupné tendenci. V pondělí odpoledne se cena jedné megawatthodiny (MWh) plynu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) s dodáním v březnu propadla přibližně o 3,5 procenta na 26 eur (655 Kč), v jednu chvíli byla dokonce ještě níže. Plyn na burze je tak nejlevnější od července 2023, tedy za více než půlrok.

Článek

Plyn na burze od loňského podzimu postupně zlevňuje. Ještě v říjnu se startem topné sezony a vypuknutím války na Blízkém východě se jedna MWh prodávala bezmála za 60 eur (1510 Kč). Během zimního období, i díky teplému počasí, ale cena až na pár denních výkyvů setrvale klesala a koncem ledna už se dostala pod hranici 30 eur a nyní je zhruba ještě o další čtyři eura níže.

Jednou z hlavních příčin poklesu cen je útlum evropské ekonomiky a s tím související slabší poptávka po energiích, uvedla agentura DPA.

Výraznější zvýšení ceny plynu v poslední době nepřinesly ani útoky jemenských povstalců na lodě v Rudém moři. Odborníci na komodity předpokládají, že tyto útoky nebudou mít na dodávky do Evropy vliv.

Ceny jsou teď hluboko pod maximy, kde byly po začátku války na Ukrajině. V roce 2022 ceny po výrazném omezení dodávek plynu z Ruska do Evropy skokově vzrostly až nad 300 eur za MWh, v roce 2020 byly ceny pod hranicí 20 eur za MWh.

Velkoobchodní ceny plynu se začaly výrazněji zvyšovat na podzim roku 2021, tedy ještě před válkou na Ukrajině. Podle části ekonomů je to v souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu (European Green Deal), ve které Evropská unie stanovila harmonogram rychlého odklonu od fosilních paliv.

Ceny energií na trhu klesají, část dodavatelů upravuje nabídky

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám