Hlavní obsah

Přehledně: Typické škody kolem Vánoc i na konci roku

V období adventu, před Vánocemi, ale i v povánočním období dochází k nehodám a škodám, které se po většinu roku tolik nevyskytují. Odborníci z pojišťoven mají z této oblasti bohaté zkušenosti.

Foto: Profimedia.cz

Během svátečního období nejsou výjimkou požáry vzniklé přímo u krbů.

Článek

Ve spolupráci s odborníky z pojišťovny Uniqa přinášíme přehled toho nejnebezpečnějšího, co vám může narušit sváteční atmosféru.

Adventní věnce

V minulosti nebyly žádnou výjimkou požáry vánočních stromků způsobených hořícími svíčkami. V posledních letech je ale postupně zatlačují do pozadí požáry adventních věnců.

„Plameny nehlídané svíčky na dekoraci dokážou spolykat nejen věnec, ale i stůl a případně nakonec vybavení celé místnosti,” upozornila Eva Svobodová, mluvčí Uniqa.

Vzniku požáru a jeho nekontrolovanému šíření nahrává i to, že domácnosti jsou v dnešní době doslova přeplněny vybavením z materiálů, které se snadno vznítí a rychle hoří, přičemž může docházet také k úniku toxického kouře například z čalouněného nábytku, matrací či plastových dílů.

Růst cen nemovitostí nepolevuje. Pozor na podpojištění

Finance

Elektrické osvětlení

V posledních letech je čím dál více rodinných domů, ale i balkonů bytů ozdobeno různými blikajícími světelnými řetězy, ale i svítícími vánočními postavami. Odborníci ale varují před různými úrazy elektrickým proudem či požáry z elektroinstalace.

Lidé se totiž mnohdy snaží při pořízení těchto pomůcek ušetřit, což se jim pochopitelně nakonec nemusí vyplatit. Levné zboží totiž málokdy má povinné atesty.

Komíny

Sváteční atmosféru v mnoha domácnostech v rodinných domech podtrhne i praskající oheň v krbech a krbových kamnech. Zároveň ale hrozí i riziko požárů. Podle hasičů pětinu až čtvrtinu z nich má na svědomí nedostatečná údržba a chybějící revize komínů, okolo kterých požáry vznikají.

Krb ani kamna zároveň nenechávejte bez dozoru, časté jsou i požáry vzniklé přímo u nich.

Vodovodní škody

Vodovodní škody jsou typické především pro zimní období. Důležité je proto v nemovitostech, typicky pak chatách či chalupách, kde přes zimu nepobýváte, vypustit vodu z vodovodních zařízení a trubek.

Češi se bojí spíš požárů než vytopení, přitom voda ničí domácnosti mnohem častěji

Finance

„Pokud obydlí i v těchto týdnech a měsících netemperujete, anebo necháte nevyprázdněné venkovní rozvody, připravte se na to, že může dojít k poškození armatur, ventilů a popraskání trubek,” připomněla Svobodová.

Škody na parkovištích obchodních center

Období kolem vánočních svátků, stejně tak před silvestrem je spojeno i se zvýšeným náporem nakupujících v obchodních centrech. Aut přijíždí mnoho a v exponovaných časech nestačí parkovací místa. Řidiči jsou roztěkaní, nervózní, zapomínají na pravidlo přednosti zprava. Časté, naštěstí většinou jen malé nehody jsou pak na denním pořádku. Většinou jde jen tzv. o plechy, ale sváteční pohodu vám to může značně znepříjemnit.

Alkohol

Sváteční dny kolem Vánoc i konce roku jsou časem setkávání s blízkými a přáteli. Toto období je spojeno i s konzumací alkoholu. Bohužel během něho stoupá i počet škod a nehod, u nichž musí pojišťovny právě faktor alkoholu zohlednit. Obecně totiž platí, že jde o hrubé porušení povinností z pojištění a klient tedy musí při škodě počítat s postihem.

Řízení „pod vlivem” mají pojišťovny ve výlukách, škodu musíte zaplatit sami

Finance

„Vždy posuzujeme, jaký vliv měl alkohol na vznik a rozsah vzniklé škody, a podle toho pojistné plnění krátíme. V případě závažného provinění pod vlivem alkoholu lze výplatu z pojištění odmítnout,” upozornila Svobodová.

Pyrotechnika

Silvestrovské veselí spojené s vlastním ohňostrojem může skončit i neštěstím. Každý rok se opakuje situace, kdy se na trh dostanou nespolehlivé petardy pochybného původu. V kombinaci s alkoholem jde mnohdy opatrnost stranou, vznikají tak úrazy, často bohužel i velmi těžké.

Nezapomínejte proto venku zbytky různých petard po oslavě uklidit, aby se nedostaly do nepovolaných rukou. Dbejte i na to, abyste svým ohňostrojem nepoškodili cizí majetek v sousedních zahradách nebo zaparkovaná vozidla.

Zloději

Rekreační nemovitosti se během svátečních dnů kolem Vánoc často stávají terčem vloupání. Většina chat či chalup je již zazimovaná a zabezpečená, i tak ale není od věci si svou nemovitost ještě raději překontrolovat.

Zloději se ale nezaměřují jen na rekreační sídla. Těží i z neopatrného chování lidí ve městech, kteří obaly od drahých spotřebičů či elektroniky, které si pořídili pod stromeček, odloží k popelnicím u svého domu, čímž zlodějům jen nahrávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám