Hlavní obsah

Přehledně: Na co se zaměřit při výběru účtu pro děti

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé tuzemské banky mají ve svém portfoliu i účty zaměřené na nejmenší klienty. I když oni sami ještě o svých financích mohou rozhodovat jen pod dohledem rodičů, motivace bank je jasná. Kvůli malé ochotě klientů bank migrovat z jedné banky do druhé je dost pravděpodobné, že dětský klient zůstane své bance věrný i v dospělosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci s odborníky ze spotřebitelské organizace dTest přinášíme přehled rad a tipů, na co se při výběru vhodného dětského účtu zaměřit.

Dětské účty již umí téměř vše

Bankovní účty pro děti jsou svým způsobem zdrobnělou verzí účtů pro dospělé. Dítě má přístup do svého vlastního elektronického bankovnictví, může zadávat platební příkazy, sledovat pohyby na účtu, banka mu poskytne i platební kartu.

I když banka všechny tyto služby dětskému klientovi zřídí, je už ale na rodičích, aby s nimi děti naučili zacházet. Pochopitelně mají kontrolu nad tím, jak bude jejich potomek účet používat. Mohou tak nastavit týdenní či měsíční limity či například zapínat a vypínat jednotlivé služby.

Především ale rodiče mohou sledovat, co se na účtu děje, ať už nahlížením přes internetové bankovnictví, nebo pomocí informačních sms, které ovšem nemusí být zdarma.

Dětské účty učí děti nakládat s penězi, ale výběry z bankomatu stojí až stovku

Finance

Typickou funkcí je omezení plateb kartou v obchodě. Část bank tyto transakce blokuje paušálně, další pak vyžadují speciální povolení. Své opodstatnění to má třeba u bezkontaktních karet, které u nižších částek nevyžadují autorizaci.

Zvažte věk dítěte

Než se rozhodnete dítěti účet zřídit, je na místě zvážit především jeho schopnosti, zda již nazrál čas pro to, aby mohlo svoje finance ovládat. Důležitý je pochopitelně věk dítěte. Kolem desátého roku je podle odborníků dítě zralé na to pochopit i bezhotovostní formu peněz, tedy co je bankovní účet, debetní či kreditní karta a k čemu slouží internetové bankovnictví.

A právě v tomto věku je vhodné založit dítěti i první dětský účet. Některé banky ho umožňují otevřít už při narození dítěte, smysl to však dává, až když je dítě zhruba ve třetí třídě.

„S finanční výchovou je záhodno začít co nejdříve. Dítě ale musí pochopit abstraktní pojem hodnoty peněz. Zatímco v prasátku na své prostředky stále vidí a může si je osahat, vztah k číslům na obrazovce se buduje hůře. Uvědomte si také, kde se ve školních osnovách nacházejí zlomky či procenta. Zlomky se děti učí ve druhé půli prvního stupně, procenta dokonce až na druhém stupni. K tvorbě základního rozpočtu si vystačíte se základními početními operacemi. Budete-li se však bavit třeba o zhodnocení, musíte se stát učitelem matematiky,“ uvedla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Co všechno zvážit při srovnávání dětských účtů
Osobní preference banky - ideálně zřiďte potomkovi účet ve stejné bance, kterou používáte sami
Měsíční vedení - účet, karta, elektronické bankovnictví, výpisy jsou typicky zdarma. Pokud ne, jděte jinam
Výběry z bankomatu - několik výběrů u vlastní banky byste měli dostat zdarma. Řešte také to, zda dítě na vlastní bankomat narazí v místech, kde se pohybuje
Použitelnost karty - kartu limitovanou pouze na výběry z bankomatu spíše nedoporučujeme a účty bez karty také ne. Ať se dítě naučí platit levně. Navíc se elektronicky zaúčtované platby lépe sledují
Elektronické bankovnictví - se musí dítěti i vám dobře ovládat. U dorostenců se pak hodí i jednoduché a přehledné analytické nástroje, které pomohou s tvorbou rozpočtu. Má-li to fungovat, musí platit „účet hrou“
Doplňkové služby - nemá-li dítě úrazové pojištění, může se jako zlevněný doplněk hodit, zatímco hračky zdarma jako dárek hodnotu účtu výše neposunou
„Kontrolní“ služby - pokud banka zpoplatňuje informační sms, podívejte se, kolik stojí jejich balíček. Obvykle se vyplatí. Kromě ceny sledujte i rychlost obslužných nástrojů, například za jak dlouho banka změní limity na váš pokyn
Zdroj: dTest

Účet pro dítě jen v kamenných bankách

Dětské účty nenabízejí všechny banky, většinou uspějete v těch tradičních, kamenných. Pokud vy sami máte účet u banky, která účty pro děti nabízí, je podle odborníků vhodné u ní zřídit účet i svému potomkovi.

Základní vedení účtu a karty bývá zdarma, rozhodující je potom to, jak rychle a za kolik mohou peníze proudit mezi rodinnými účty. Navíc využijete faktu, že znáte prostředí elektronického bankovnictví a potomek se vám bude lépe učit i sledovat.

Pokud se ale rozhodnete poohlédnout jinde, soustřeďte se především na cenu základních operací, tedy ty, které bude využívat vaše dítě. Nezapomínejte ale ani na služby, které třeba sami moc nevyužíváte, například vklad v hotovosti, když dítěti příbuzní darují peníze. Pokud by například z darované „pětistovky“ mělo na přepážce zaplatit skoro desetinu, nadšené nebude.

Odborníci doporučují věnovat pozornost i pojetí produktů pro děti a „pro děti“. „Dětský účet má naučit potomstvo hospodařit a rozšířit ekonomické znalosti a souvislosti. Kdo chce dítěti především spořit, ať vybírá dále. Vyšší částky lépe zhodnotíte jinde, zvlášť když půjde o dlouhodobé úložky, například na studia,“ doporučila Hekšová.

Už od plenek můžete dětem spořit s finanční podporou státu

Finance

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám