Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jaké jsou kompenzace po tornádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco na jihu Moravy jsou už demolovány první domy zničené tornádem, kdekdo z místních si láme hlavu, zda bude, nebo nebude mít nárok na dvoumilionovou dotaci a třímilionový výhodný úvěr od státu. Novinky přinášejí přehled toho, jakou pomoc mohou lidé využít.

Foto: Petr Horník, Právo

Postižené obce zaplavila materiální pomoc. Na snímku obec Mikulčice.

Článek

Odečítá se pojistné, nebo ne? Pokud nemám pojištění, musím ho uzavřít? Ministři v posledních dnech dávali protichůdné informace a lidé se pak doptávají likvidátorů pojišťoven, kteří v tom však také nemusí mít jasno.

1. Nárok na dotaci mají všichni postižení

„Nárok na dotaci až dva miliony korun z programu Živel budou mít všichni. Příklady: Kdo má nemovitost pojištěnou na dva miliony a škodu na domě čtyři miliony korun, dostane k pojistce dotaci dva miliony. Kdo pojištění nemá, dostane dvoumilionovou dotaci a na dva miliony zvýhodněný úvěr. Takže kdo se pojistil, nebude už muset vytáhnout z kapsy ani korunu a je na tom rozhodně lépe,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Asociace: Pojišťovny jsou připraveny škody způsobené tornádem plně hradit

Finance

2. Nutné pojištění

Jak ministryně dodala, pojištění nakonec bude podmínkou pro všechny, kdo chtějí podporu získat. To znamená, že ti, kdo ho dosud neměli, ho musí uzavřít. Je ale proti tomu, aby ti, kdo zatím pojištěni nebyli, zůstali bez pomoci.

„Podporujeme to, aby se lidé o sebe starali. Tornádo tady ale nečekal nikdo. Buďme, prosím, solidární. Nemůžeme nechat ve štychu třeba důchodce, který se nepojistil a uletěla mu střecha,“ prohlásila Dostálová.

3. Dotace do výše škody

V každém případě platí, že dotace nepůjde nad stanovenou výši škody. Takže pokud je škoda čtyři miliony a pojišťovna zaplatí čtyři miliony, stát peníze neposkytne.

„Majitel pojištěné nemovitosti bude moci čerpat dotaci plus zvýhodněný úvěr maximálně do výše celkových nákladů na opravu nepokrytých pojištěním,“ potvrdil mluvčí ministerstva Vilém Frček.

4. Splácení úvěru půjde přerušit

Zástupci pojišťoven podporu pro nepojištěné či podpojištěné kritizují jako „morální hazard“, pokud ten, kdo si zodpovědně platil vysokou pojistku, bude na tom stejně jako ten, kdo platil méně nebo vůbec. Dostálová včera v reakci podtrhla, že jde o mimořádné opatření vlády po mimořádném živlu, který nikdo nepředpokládal.

První tornádem poničené domy jdou k zemi. Bude jich více než sto

Domácí

I ten, kdo pojistku zatím neměl, může tedy dostat náhradu dva miliony a na zbytek škody čerpat úvěr. Úroková sazba úvěru činí jedno procento, sjednaná doba splatnosti nesmí překročit 25 let.

Na žádost příjemce lze odložit zahájení splácení až o půl roku. Státní fond podpory investic zároveň umožní přerušení splácení v případě narození dítěte či ztráty zaměstnání. Po dobu přerušení splácení činí úroková sazba 0,5 procenta. Celková doba splácení včetně přerušení nesmí být delší než 30 let.

5. Okamžitá pomoc

Lidem, kteří budou chtít dotace a úvěry čerpat, s vyplněním žádostí na místě podle Dostálové pomohou od 1. července mobilní týmy. Žádat bude možné o zálohu až 500 tisíc na demolice a přípravu stavby.

Rozhovor s paní Kučerovou, kterou postihlo tornádoVideo: Aktu.cz

Již od druhého dne po katastrofě na místě působí týmy úřadů práce a vyplácejí dávky mimořádné okamžité pomoci až 57 900 korun v hotovosti na nezbytné výdaje. Podle posledních údajů do pondělí vyplatily více než 14 milionů korun a přijaly přes 800 žádostí.

6. Totožnost a prohlášení o příjmu

Totožnost osob, které přišly o doklady, prověří pracovníci ve spolupráci s policií v registru obyvatel. Potřeba je i prohlášení o příjmu, dotyčný ale o něj nemusí žádat zaměstnavatele.

Rodina, které při tornádu zemřelo dítě i dědeček, dostane od kraje 400 tisíc

Domácí

„Ke zjištění aktuálního příjmu postačí čestné prohlášení žadatele. Žádost může být následně ihned zpracována,“ řekla Právu mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

7. Pomoc podnikatelům

O pomoc za zničené provozovny nebo úrodu mohou žádat i podnikatelé. Podnikatelé postižení tornádem budou moci dostat finanční pomoc až milion korun, okamžitě se jim uhradí 80 až 100 procent z výdajů na nově pořízený majetek.

„Ve spolupráci s MPO jsme pro podnikatele připravili bezúročnou půjčku od 500 tisíc až do 45 milionů korun na investiční výdaje. Žádosti bude přijímat naše pobočka v Brně, jejíž zástupci budou podnikatelům k dispozici na nově vznikajícím detašovaném pracovišti CzechInvestu a Hospodářské komory přímo v zasažené oblasti,“ řekl generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky Jiří Jirásek.

Reklama

Výběr článků

Načítám