Hlavní obsah

Přehledně: Co dělat v případě srážky se zvěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z častých příčin havárií auta, zvlášť v podzimních měsících, je střet vozidla se zvěří. Rok od roku navíc počet těchto nehod roste. Srážka se zvěří často skončí zraněním nebo usmrcením zvířete a také poničením vašeho vozidla. Rozhodně se proto vyplatí si toto riziko pojistit. Rady, jak se zachovat, pokud se podobná nehoda stane i vám, přinášíme v následujícím přehledu.

Ilustrační snímek

Článek

V loňském roce se podle policejních statistik řidičům na českých silnicích stalo celkem 12 394 nehod způsobených střetem s lesní zvěří, oproti roku 2017 jich bylo o 351 více. Zhruba každou osmou dopravní nehodu tak měla na svědomí právě srážka se zvířetem. Letos za prvních sedm měsíců jich bylo registrováno již 8489.

Ke srážkám se zvěří dochází nejčastěji na podzim, a to především za svítání a za soumraku. Typickým místem, kde je riziko srážky největší, jsou silnice a pozemní komunikace 1. třídy vedoucí kolem lesů a polí.

V místech, kde je výskyt zvěře četnější, se setkáte s dopravním značením, proto je třeba upravit rychlost, zpomalit a dbát zvýšené opatrnosti. V případě, že zvíře včas zaregistrujete, zastavte a ztlumte světla. Pokud zvíře neuteče, pokuste se ho vyplašit troubením.

Povinné ručení nestačí

Naprostá většina nehod končí těžkým zraněním či smrtí zvířete, značnou škodu zanechá i na vozidle, jejíž odstranění může být pro majitele auta velmi drahou záležitostí. Průměrná výše škody se pohybuje okolo 30 tisíc korun, na luxusním vozidle ale může podle expertů dosahovat i stovek tisíc.

„Srážka se zvěří u plně vybaveného vozu vyšší třídy například značky Mercedes může dosahovat i půl milionu korun. Proto je potřeba mít sjednáno vhodné pojištění. V případě, že má majitel pouze povinné ručení, má smůlu, jelikož to se na škodu nevztahuje,“ upozornil Lubomír Piko z on-line rádce pojištění DOK.

Co dělat při srážce se zvěří

  1. Nejprve zastavte u krajnice, zapněte výstražná světla a umístěte výstražný trojúhelník.
  2. Informujte policii, která uvědomí myslivce. Pamatujte, že zvíře si nesmíte odvézt domů. Nejenže nevíte, zda nebylo nemocné, ale váš počin by byl kvalifikován jako pytláctví.
  3. Proveďte potřebnou a důkladnou fotodokumentaci, a to vozidla i sraženého zvířete.
  4. Nahlaste střet se zvířetem pojišťovně.

Zdroj: DOK

Pokud se chcete vyhnout tomu, že byste museli opravu zaplatit ze svého, je třeba mít sjednané havarijní pojištění, případně speciální pojištění pro případ srážky se zvěří. „Nejlepší variantou je připojištění střetu se zvěří. Pokud máte havarijní pojištění, náklady na opravu z něj sice pokrýt lze, ale musíte počítat s tím, že přijdete o bonusy, což se negativně odrazí na výši pojistného v dalším roce,“ upozornil Piko.

Jestliže máte sjednáno jak havarijní pojištění, ta pojištění střetu se zvěří, můžete si sami určit, ze kterého z nich budete náklady čerpat. Jak odborník doporučil, porovnejte si před konečným rozhodnutím, které pojištění se vyplatí víc. Klíčovými faktory je výše krytí, spoluúčast a to, zda má vliv na bonusy.

Srna, nebo pes?

Velký rozdíl je také v tom, jaké zvíře srazíte. Pokud to bude divoké zvíře - srna, divočák, apod. -, budou náklady opravy hrazeny z havarijního pojištění či speciálního pojištění. Divoké zvíře nikomu nepatří, není tedy po kom vymáhat náklady za škodu.

Jiná situace však nastane, pokud srazíte domácí zvíře - psa, kočku, hospodářské zvíře apod. V takovém případě je vina na majiteli zvířete, který za ně nese odpovědnost a musí se postarat i o náhradu škody.

Reklama

Související články

Majitelé aut rozsah asistencí podceňují

Základní asistenční služby dnes získávají motoristé většinou již při uzavření povinného ručení nebo havarijního pojištění vozidla. Ale pozor, na některé...

Výběr článků

Načítám