Hlavní obsah

Pravidelný servis kotlů se vyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nadcházející topnou sezónou by si domácnosti, které vytápějí plynem, měly zajistit revizi kotle. Každoroční údržba plynového kotle autorizovaným servisním technikem je u nových spotřebičů podmínkou zachování záruky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pravidelný servis se ale vyplatí vždy, protože správně udržovaný kotel je bezpečný, má tišší chod, prodlužuje se mu životnost a v neposlední řadě zajistí nižší spotřebu plynu.

Důležitost co nejnižší spotřeby je aktuální vzhledem k tomu, že pro tuto topnou sezonu lze očekávat výrazný nárůst cen zemního plynu.

Správná kontrola trvá přes hodinu

Pravidelný každoroční servis vyjde zhruba na dva tisíce korun. Předejdete jím i větším poruchám, jejichž oprava může být nákladná. A v čem servis spočívá? Jde o vizuální kontrolu odvodu spalin a přívodu spalovacího vzduchu, na to navazuje kontrola hořáku.

Každoroční servis předejde větším poruchám, jejichž oprava může být nákladná

Pokud technik objeví nesrovnalosti, měl by ho demontovat, vyčistit a opět namontovat. Následuje čištění spalovací komory a výměníku, kontrola stavu elektrod, tepelných izolací a těsnění hořáku, spalovací komory. Součástí je případně také kontrola a doplnění tlaku v expanzní nádobě, seřízení tlaku topného systému, kontrola a vyčištění odtoku kondenzátu a čištění sifonu.

Na závěr by měl technik provést zkoušku všech bezpečnostních funkcí, včetně pojistek a termostatu, musí také ověřit těsnost připojení k plynovému rozvodu při provozním tlaku a měření teploty spalin.

Na výměnu starých kotlů další dotace

Finance

Servisní prohlídka kotle by neměla trvat méně než hodinu, běžně okolo 90 minut. Pokud je současný servisní technik se servisem kotle hotový za 20 minut, evidentně to podle odborníků nedělá dostatečně důkladně a vyplatí se najít si nového.

Nejtypičtější závadou bývají nadměrně zanesené tepelné výměníky kotlů. Důvodů zaneseného výměníku může být víc, například nízký tah komína, vysoká prašnost v místnosti, nedostatečný přísun vzduchu či porucha ventilátoru pro odtah spalin anebo dlouhodobě zanedbávaný servis.

Servisuje jen polovina lidí

Podle průzkumu, který provedl dodavatel energií innogy mezi českými domácnostmi, není pravidelný servis samozřejmostí. Lidé používají k vytápění spíše starší typy plynových kotlů a jen polovina z nich nechává svůj kotel pravidelně zkontrolovat. Téměř třetina oslovených respondentů doma používá kotle starší deseti let, které jsou de facto na pokraji své životnosti.

Je nejvyšší čas na výměnu starých kotlů. Vyplatí se plyn, či tepelné čerpadlo?

Finance

Uživatelé starších kotlů, kteří servis neprovádějí, mnohem častěji řeší nejrůznější poruchy. Průměrná cena opravy porouchaného kotle účastníků ankety činila více než pět tisíc korun.

Někteří dodavatelé, třeba innogy nebo Bohemia Energy, nabízejí pravidelný každoroční servis v zálohách za plyn. Výhodou je, že zákazník nemusí technika shánět a ani si nemusí hlídat termín servisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám