Hlavní obsah

Prasklý vodovod, bezohlední sousedi nebo zloději. Výše škod na majetku v Česku výrazně roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den dojde v českých domácnostech v průměru ke 379 událostem, při nichž utrpí škody na majetku. Nejčastěji se jedná o poškození vodou, kdy praskne vodovod nebo byt vytopí sousedé. Na druhém místě jsou krádeže. Vypočetla to Česká asociace pojišťoven na základě svých desetiletých údajů. Téměř polovina škod podle ní nebyla pojištěna.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce škod v bytech je způsobeno vodou

Článek

„Podle hrubého odhadu se ročně stane v domácnostech asi 35 tisíc vodovodních škod. S odstupem následují krádeže s přibližně 9,3 tisíce případů. S dalším odstupem pak jsou pojistné události zapříčiněné vichřicí, poškozením elektroniky a přepětím. Každé z nich asi se 4,5 tisíce případů,“ řekl hlavní analytik asociace Petr Jedlička.

Výše škod se při podobných událostech postupně zvyšuje. „Vlivem inflace i rozšiřováním vybavení domácností o spotřebiče vzrostla průměrná škoda z 9000 korun v roce 2006 na loňských více než 12,5 tisíce,“ řekl Jedlička. To je nárůst téměř o dvě pětiny.

Zrušíme dlouhodobé fixace u hypoték, hrozí banky

Finance

Za poslední desetiletí tak lidé při více než 1,38 milionu událostí v domácnostech utrpěli celkovou škodu 14,3 miliardy korun. Při téměř 658 tisících nepojištěných škod přišli o 6,8 miliardy korun, na každý rok připadá ztráta v rozsahu 500 až 700 milionů korun.

Nepojištěných domácností ubývá

Loni došlo podle dat asociace v českých domácnostech ke 116 tisícům škod na majetku, ale jen necelé dvě třetiny z nich byly pojištěny. Lidé tak na pojistném plnění přišli o 550 milionů korun. Vyplaceno bylo 916 milionů korun.

„Odhadovaný počet nepojištěných domácností se v čase snižuje, přesto jich je nepojištěných stále na 1,8 milionu,“ uvedla Lenka Slabejová z České asociace pojišťoven. Spolu s poklesem nepojištěných domácností přitom podíl nepojištěných škod klesá. Zatímco v roce 2006 dosahoval 57 procent událostí, při kterých došlo ke škodě na majetku, loni to bylo 37 procent.

Anketa

Máte pojištěnou domácnost?
Ano, jistě
77 %
Ne, a ani o tom neuvažuji
19 %
Zatím ne, ale uvažuji o tom
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 252 čtenářů.

Nestlé končí s výrobou rumových pralinek

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám