Hlavní obsah

Pojištění dlouhodobé péče je teď atraktivnější díky daňovému zvýhodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny začínají od letoška postupně nabízet pojištění dlouhodobé péče s možností daňového zvýhodnění. Člověk díky němu získá jistotu, že při zhoršení zdravotního stavu bude mít k dispozici prostředky k placení potřebné pomoci od druhých. Ze základu daně si lze v případě tohoto pojištění nově odečíst až osmačtyřicet tisíc korun ročně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pojištění funguje tak, že po přiznání závislosti na péči nebo ztráty soběstačnosti začne pojišťovna vyplácet pojištěnému člověku měsíční rentu, a to až do konce jeho života. Pojistné plnění je přitom vypláceno bez ohledu na to, zda žije doma, nebo v pečovatelském zařízení.

Od začátku května začala nabízet pojištění soběstačnosti Kooperativa. „Ještě před přiznáním závislosti na péči pomůže klientovi náš průvodce péčí a pomůže mu s řešením situace – podáním žádostí, zorientováním se v ostatních příspěvcích a jiné problematice sociální péče, případně pomůže sehnat profesionální péči,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

„Než rozhodne úřad práce o nároku na příspěvek, můžeme mu zároveň vyplácet takzvané předběžné plnění, které je stejné jako plnění při II. stupni závislosti,“ doplnil.

Ministři slíbili lepší péči o starší a nemocné. Nový druh služby bude k dispozici od ledna

Domácí

Pojištění soběstačnosti FLEXI od Kooperativy může klient uzavřít nejpozději ve věku 70 let s doživotní dobou trvání. „Měsíční plnění se odvozuje ze sjednané pojistné částky a stupně závislosti, který je klientovi přiznán, předběžné plnění je stejné jako plnění při II. stupni závislosti a vyplácíme ho maximálně 12 měsíců – do přiznání stupně závislosti státem. Měsíční plnění je při trvalých stavech vypláceno doživotně, jeho výše se může měnit podle klientova stavu,“ informoval Káňa. Dodal, že pojistnou částku si lze sjednat ve výši od 5000 do 50 000 Kč.

Některé pojišťovny ale mají parametry omezeny, například plnění vyplácejí až třeba od třetího či čtvrtého stupně nesoběstačnosti, nebo omezují dobu, na kterou je pojištění sjednáno.

Nastavení výše příspěvku záleží na klientovi, výši poskytované péče si volí sám při sjednání smlouvy. Část pojistného pak bude možné uplatnit v rámci daňových odečtů.

Do osmdesátky se stane nesoběstačným každý čtvrtý

Důvodů, proč se pojištění soběstačnosti může vyplatit, je podle Káni hned několik. Upozornil na to, že loni bylo v Česku přes 361 tisíc osob závislých na pomoci někoho jiného ze zdravotních důvodů, přičemž přes sedmdesát procent z nich to byli lidé starší 65 let. „Závislý na pomoci se stane každý čtvrtý člověk do osmdesáti let věku, do 85 let každý třetí člověk,“ podotkl Káňa.

Průměrný věk dožití přitom roste. Zatímco v roce 1975 byl v Česku u žen 74 a u mužů 67 let, nyní je to 83 let u žen, resp. 77 let v případě mužů. Spolu s tím se zvyšuje i průměrná doba, kterou člověk prožije v důchodu. Nová daňová úleva pro pojištění soběstačnosti je reakcí zákonodárců hlavně na to, že nárůst počtu osob v důchodovém věku znamená větší nároky na státní systém sociální péče.

To, že lidé mají o pojištění dlouhodobé péče zájem, potvrzuje i Michal Korejs, produktový ředitel NN Životní pojišťovny, která ho nabízí už několik let. „Zájem klientů po zavedení daňového zvýhodnění prudce stoupl. Připojištění dlouhodobé péče s doživotní rentou a daňovým zvýhodněním bylo od začátku února do konce dubna sjednáno na víc než tisícovce smluv,“ uvedl s tím, že pojistné se v průměru vejde do 400 Kč měsíčně.

Letošní zavedení daňové podpory považuje Korejs za významný impuls. „Rozhodně má toto pojištění potenciál stát se základním stavebním kamenem pro zajištění v období penze,“ dodal.

Pojišťovna Simplea plánuje začít nabízet pojištění dlouhodobé péče pro své klienty od června. „Potenciál má tato služba značný s ohledem na stárnutí české populace. Z toho důvodu se bude Simplea se svým obchodním partnerem podílet také na budování celých pečovatelských domů,“ sdělil ředitel pojišťovny Martin Švec.

Generali Česká pojišťovna a Allianz chtějí nabídnout pojištění dlouhodobé péče s daňovou uznatelností ve druhé polovině roku. „U tohoto produktu vidíme významný potenciál, který bude stoupat s tím, jak ve společnosti poroste zkušenost s nesoběstačností,“ prohlásila mluvčí Allianz Marie Petrovová.

Uniqa chce představit podobný produkt už v létě. Připojištění soběstačnosti nabízely některé pojišťovny už dříve.

Podle nedávného průzkumu České asociace pojišťoven označuje 71 procent Čechů za svůj největší strach právě nesoběstačnost. Z průzkumů také vyplývá, že lidé si přejí závěr svého života prožít spíš doma než v domovech s pečovatelskou službou. Splnění tohoto přání však vyžaduje intenzivní zapojení blízkých nebo vysoké výdaje za domácí péči.

Pojištění dlouhodobé péče lze nyní odečíst z daní

Finance

Výběr článků

Načítám