Hlavní obsah

Český akciový index PX letos klesl o osm procent

České akcie letos klesly podle indexu PX o 7,9 procenta, index skončil rok na 1027,1 bodu. Vyplývá to z výsledků pražské burzy.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejziskovější byly akcie likérky Stock Spirits, které přidaly přes 30 procent hodnoty. Největší propad zaznamenaly akcie bank, Erste Group přišla o 23 procent . Loni stouply tuzemské akcie o 13 procent, předloni propadly podle PX o devět procent. Letošní rok ovlivnila epidemie koronaviru.

Index PXTR, které měří výkonnost akcií včetně vyplácených dividend, ztratil od začátku roku téměř pět procent. Za stejné období zpevnil hlavní americký index S o 15,77 procenta a německý DAX o 3,55 procenta. Naopak anglický FTSE 100 přišel 12,89 procenta hodnoty kvůli obavám z následků brexitu na ekonomiku Velké Británie, řekl ČTK makléř Wood and Company Lukáš Novotný.

Likérka Stock Spirits Group podle něj během roku zveřejnila výsledky, které několikrát předčily očekávání analytiků a trh to následně ocenil i růstem ceny akcií.

Pražská burza poprvé od počátku března končila den nad tisícem bodů

Ekonomika

Naopak nejméně se dařilo bankám. Za Erste se umístily akcie Komerční banky a Monety se ztrátou 20,8 procenta. Bankovní sektor negativně reagoval na pandemii covid-19 a s ním spojené zpomalení růstu ekonomiky, upozornil Novotný. Polostátní gigant ČEZ, firma s největší tržní kapitalizací, přidal tento rok 8,41 procenta.

Hlavní index PX se rozrostl o novou emisi České zbrojovky, jejíž akcie se začaly obchodovat v říjnu. Cena akcií se od té doby příliš nezměnila. Úpis byl na hranici 290 korun za jednu akcii a rok akcie uzavřela s mírným ziskem 1,38 procenta na 294 korunách za jednu akcii.

Na druhou stranu se pražská burza rozloučila s akciemi CME. Mediální společnost převzala skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Naposledy se s jejími akciemi obchodovalo 8. října, kdy zavřely na 104,60 Kč. Akcie od počátku roku do posledního dne, kdy se s nimi obchodovalo, zpevnily o 2,55 procenta.

Alibaba ztrácí na ceně

Ekonomika

Hlavní index PX také opustily akcie Pegas Nonwovens. Majoritní vlastník, PFNonwovens Holding, v září oznámil, že jeho podíl ve firmě stoupl nad 90 procent, a tak zahajuje proces vytěsnění minoritních akcionářů. Na rozdíl od CME se s akciemi stále obchoduje. Akcie uzavřely rok se ziskem 12 procent, většinu z tohoto zisku přidaly po zveřejnění záměru majoritního vlastníka vytěsnit minoritní akcionáře.

Zajímavým přírůstkem mezi firmami s menší kapitalizací na trhu Start byla společnost Pilulka, první zástupce e-commerce na českému trhu. Říjnový úpis byl za 424 Kč za akcii. Od té doby stačila cena přidat 38 procent a konec roku akcie zavřela na 585 korunách, doplnil Novotný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám