Hlavní obsah

Počet stavebních povolení pro rekonstrukce loni klesl

Právo, svj

Počet stavebních povolení pro změnu dokončených staveb loni v Česku klesl o devět procent. Pětiprocentní meziroční pokles byl zaznamenán i u jejich hodnoty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Odborníci jako hlavní důvody uvádějí růst ekonomiky a relativně dobrou situaci českých rodin, které nyní preferují novostavby před rekonstrukcemi. Upozorňují však i na složitou byrokracii, která řadu zájemců o rekonstrukce odrazuje. Mezi další důvody experti řadí také legislativní změny z loňského roku či konec boomu zateplování budov.

Podle údajů Českého statistického úřadu bylo loni na rekonstrukce vydáno necelých 24 tisíc povolení. Jejich počet klesá dlouhodobě. Pro srovnání, před 13 lety jich bylo vydáno téměř dvojnásobek než v loňském roce – téměř 47 tisíc.

Nejnovější statistiky ukazují, že dlouhodobý trend poklesu stavebních povolení pro změnu dokončených staveb by měl pokračovat i letos. Za první čtvrtletí letošního roku dosáhl počtu 5360, v loňském roce to bylo za stejné období o 73 více.

Z hlediska hodnoty by naopak mělo dojít k návratu k původnímu vývoji. V prvním kvartálu totiž došlo k nárůstu o téměř tři procenta na 19,3 miliardy korun.

„Z hlediska rekonstrukcí a jejich počtu v posledních letech příliš velkou změnu nepociťujeme. Jejich celkový klesající počet dáváme do souvislosti s příznivým ekonomickým cyklem, kdy lidé spíše preferují novostavby,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Lomax Jan Malysz.

Podle odborníků se v loňských výsledcích trhu odrazil i pokles poptávky po zateplování zejména obytných panelových objektů. „Za jednu z možných příčin lze pak označit i pomalu se zvedající úrokovou sazbu na hypotékách, která se týká zejména významných rekonstrukcí. Roli hrál i zvýšený zájem o vlastní bydlení, kdy bylo uzavřeno mnoho hypoték na koupi nemovitosti,“ upozornil hlavní konzultant společnosti Denarius Gold Pavel Šalomon.

Byrokracie odrazuje

Podle Štěpána Hájka, analytika společnosti Bossa, sehrál významnou roli i aktuální ekonomický cyklus. „Ekonomika se aktuálně nachází ve fázi, kdy rostou ceny, a na trhu práce není dostatek pracovníků. S tím rostou také požadavky dělníků na růst mezd a zdražuje se samotná práce. ČNB od roku 2017 několikrát zvýšila úrokové sazby a zdražila tak samotné úvěry, což v kombinaci s dražší prací snižuje poptávku spotřebitelů,“ vysvětlil.

Růstu stavebních povolení by podle něj pomohla změna legislativy, dotace vlády nebo snížení byrokracie. Ta podle Hájka stojí z velké části za extrémním růstem cen nemovitostí v Česku a nižším zájmem se do procesu žádosti o stavební povolení pouštět.

Reklama

Související články

Koupi nemovitosti komplikují skryté vady

Zájemců o koupi nemovitosti je v současné době mnohem více než lidí, kteří je nabízejí k prodeji. Tato situace pak často vede k tomu, že kupující podlehne...

Výběr článků

Načítám