Hlavní obsah

Peníze půjde poslat na mobilní číslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na podzim, tedy pravděpodobně v říjnu, by banky měly spustit novou službu. Lidé budou moci poslat někomu peníze na účet, aniž by znali číslo jeho konta. Postačí jim k tomu číslo jeho mobilu. Má to ale háček. Příjemce bude totiž muset předtím svůj mobil registrovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zájem o zapojení do služby Platby na kontakt zatím potvrdilo devět bank,“ řekl Patrik Madle z ČSOB. Vedle jeho ústavu by to měly být ty největší, třeba Česká spořitelna či Komerční banka.

Provedení platby i bez znalosti čísla účtu příjemce bude možné díky registru čísel účtů spárovaných s mobilními čísly jejich majitelů. Tento registr bude provozovat Česká národní banka. Banka odesílatele se po zadání platby s registrem spojí a na základě telefonního čísla příjemce získá číslo jeho bankovního účtu, na který poté platbu odešle.

Registraci provede vlastní banka

„Samotné zasíláni plateb bude fungovat stejně jako platby zasílané přes mobilní bankovní aplikace, respektive přes internetové bankovnictví. Člověk v nich pouze místo čísla účtu vyplní telefonní číslo příjemce,“ konstatoval Filip Hrubý z České spořitelny. Po zaplacení pak klienti podle něj uvidí ve svém mobilním či elektronickém bankovnictví odeslanou platbu.

Lidí odmítajících platit hotově přibývá, raději jdou jinam

Ekonomika

Pro to, aby člověk mohl tyto platby přijímat, přitom nebude muset centrální banku pro zapsání do registru kontaktovat. Zprostředkuje mu to finanční ústav, kde má daný účet. „Registrace do služby zvané platba na kontakt bude možná prostřednictvím mobilního i internetového bankovnictví. Jednorázovým kódem zaslaným na registrované telefonní číslo ověříme, že jej má klient ve svém držení,“ popisuje proces Šárka Nevoralová z Komerční banky.

Následně si zájemce vybere číslo účtu, ke kterému chce telefonní číslo spárovat. „Po standardní autorizaci pak zapíšeme požadované údaje do registru vedeného u centrální banky,“ dodala Nevoralová s tím, že platbu na kontakt Komerční banka umožní občanům i živnostníkům, kteří využívají mobilní či internetové bankovnictví a mají české či slovenské telefonní číslo.

Platba odejde okamžitě

Podobně proces popisuje i Patrik Madle z ČSOB. Jak to ale bude vypadat z druhé strany? Tedy v okamžiku, kdy bude chtít člověk peníze odeslat? „Platbu na kontakt bude možné provést prostřednictvím naší aplikace, kde bude samostatný typ úhrady Platba na kontakt,“ upřesnil Madle. Při zadávání telefonního čísla příjemce pak bude odesilatel upozorněn, zda je příjemce registrován, a tedy zda je možné takovou platbu provést. Platba má být doručena v řádu vteřin.

U jednotlivých bank přitom mohou být drobné rozdíly. Třeba u Komerční banky budou limity pro odeslání peněz „na mobil“ stejné jako u odeslání na číslo účtu. Maximálně však do výše limitu okamžité platby, což je podle jejího webu 400 000 korun. U ČSOB bude maximální částka pět tisíc korun, a to pouze v české měně.

Anketa

Využili byste službu Platby na kontakt?
Ano
57,5 %
Ne
42,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5001 čtenářů.

Za televizi na mobilu se bude platit

Mobil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám