Hlavní obsah

Občasnou kancelář doma by uvítala většina lidí

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí z kanceláří by i po ukončení omezení kvůli epidemii koronaviru ráda alespoň občas pracovala z domova. Ukázal to nedávný průzkum mezinárodní realitní společnosti Colliers.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle ankety by 82 procent lidí po zažehnání krize chtělo i nadále pracovat alespoň jeden den v týdnu z domu. Z těch, kteří před krizí z domova nikdy nepracovali, by chtělo v budoucnu pracovat na dálku alespoň jeden den v týdnu 71 procent.

Větší část týdne by ale lidé přece jen trávili na pracovištích, mimo jiné kvůli snazší spolupráci s kolegy. Celkem 49 procent respondentů uvedlo, že by chtělo pracovat průměrně jeden až dva dny v týdnu na dálku, zatímco 32 procent by chtělo pracovat tři nebo více dní v týdnu na dálku a 19 procent by chtělo pracovat vzdáleně po dobu kratší než jeden den v týdnu.

Finanční poradna: Firma se dostala do problémů, na co mají její zaměstnanci právo?

Finance

Průzkum také odhalil, že zkušenosti s prací z domova se lišily mezi těmi, kteří mají doma děti, a těmi, kteří žijí sami nebo mají spolubydlící. Celkem 33 procent respondentů uvedlo, že při práci z domova jsou více rozptylováni. Nejvíc je rozptylovaly děti a pak i další lidé v domácnosti a domácí zvířata.

Z ložnice i kuchyně

Doma lidé pracují nejen v obývácích a pracovnách. V anketě 17 procent uvedlo jako místo práce ložnici a 15 procent kuchyni. Většina z těch, kteří žijí sami, se rozhodla pracovat ze svých obývacích pokojů, ale většina lidí s dětmi pracovala z uzavřené místnosti věnované práci.

Polovina dotázaných (53 procent) se domnívá, že se jejich produktivita v důsledku práce z domova nezměnila, 24 procent naopak uvedlo její zvýšení. Téměř čtvrtina lidí ale řekla, že se jejich produktivita snížila.

Jak sladit home office a domácí učení během koronaviru

Věda a školy

Více než polovina tázaných se domnívá, že je schopna provádět individuální, soustředěnou práci lépe nebo mnohem lépe z domova než v kanceláři.

„Domníváme se, že tento poznatek bude mít významný dopad na požadavky firem na kancelářský prostor,“ podotkla Jana Vlková z tuzemského zastoupení Colliers.

Nicméně 58 procent respondentů věří, že jsou v prostředí kanceláře lépe schopni spolupracovat s kolegy.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravotní úskalí práce z domova

V minulém měsíci se spousta z nás ocitla znenadání doma. Naštěstí se spousta profesí dá vykonávat i z pohodlí domova. Jaká úskalí ale přináší home office a jak...

Výběr článků

Načítám