Hlavní obsah

Nulové poplatky, úroky pod tři procenta. Banky lákají na hypotéky

Novinky, Barbora Buřínská

Banky neponechaly nic náhodě a na období, kdy končí fixace zhruba 100 tisícům klientů, se připravily. Podle odhadů bank je ve hře až 100 miliard korun, ze kterých si každá z bank chce ukrojit co největší díl. Klienty proto lákají například na finanční bonusy, kdy jim vrátí zpět i desetitisíce korun či třeba na nulové poplatky za správu úvěru.

Foto: Profimedia.cz

Refinancováním hypotéky si můžete snížit úrokovou sazbu až o několik procentních bodů.

Článek

To, že rok 2013 bude ve znamení refinancování hypoték, potvrzují i údaje portálu Sfinance.cz. "Zájem o refinancování hypoték neustále roste. Zatímco loni ho projevilo v průměru 18 procent našich klientů, v lednu letošního roku to bylo 39 procent a v březnu dokonce 59 procent," uvedl pro Novinky Martin Špaček z portálu Sfinance.cz. Refinancováním hypotéky lze podle něj ušetřit ročně až 35 tisíc korun.

Odměna za věrnost: desítky tisíc "na ruku"

Jedním ze záměrů, jak si "pojistit" dlouhodobý vztah s klientem, je finanční obnos, který banky klientům vyplatí, pokud u nich setrvají dlouhodobě, respektive po celou dobu trvání hypotečního úvěru.

Například Česká spořitelna (ČS) v současné době nabízí novým i refinancujícím klientům Hypotéku s prémií. "Tato hypotéka klienty ocení za jejich věrnost a díky ní mohou získat finanční prémii až ve výši čtyř procent z výše úvěru a použít ji prakticky na cokoliv," upřesnil pro Novinky Jan Holinka z ČS. Například, pokud klient zůstane u banky po celou dobu splatnosti, může při současné průměrné výši hypotéky 1,6 miliónu korun získat během trvání úvěru až 64 tisíc korun. Za Hypotéku s prémií zaplatíte jednorázově tři tisíce korun.

Na podobném principu jsou postaveny i hypotéky bank ze skupiny ČSOB určené pro refinancující i nové klienty. Například ČSOB na sílící trend refinancování reagovala v loňském roce, kdy jako první představila Hypotéku s bonusem. I tento produkt odměňuje klienty za věrnost. "Z celkové výše úvěru jim odpustíme pět procent, pokud s úvěrem dlouhodobě zůstanou u ČSOB," uvedla pro Novinky Pavla Hávová. Například u dvoumiliónové hypotéky banka klientovi odpustí 100 tisíc korun. O bonusové hypotéky je podle Hávové zájem, klienti jejich prostřednictvím čerpají již 3,3 miliardy korun.

I Poštovní spořitelna v produktu Era hypotéka nabízí věrným klientům pětiprocentní bonus z výše úvěru. "Bonus klientovi zohledníme již při výpočtu výše měsíční splátky, která je vždy nižší než u klasické hypotéky, protože klient splácí jistinu nižší o vypočítaný bonus," zmínila pro Novinky Zuzana Kalátová z Poštovní spořitelny.

Za věrnost odměňuje klienty i Hypoteční banka (HB) prostřednictvím Kus-kus hypotéky. "Pokud klient u nás zůstane po celou dobu splácení úvěru, zaplatíme mu kus hypotečního úvěru ve výši pěti procent dohromady ve dvou splátkách. První po 12 letech splácení, a pak na samotném závěru splacení hypotečního úvěru," upřesnila pro Novinky Kateřina Krásová z HB.

Bonus až 5400 korun a  sazbu již od 2,29 procent ročně získáte, pokud budete svou stávající hypotéku refinancovat či si sjednáte novou hypotéku přes stránky lepsihypo.cz u LBBW Bank.

Úroková sazba už od 2,29 procenta ročně

Refinancující klienty s dobrou platební morálkou některé banky odmění i nižší úrokovou sazbou, než jakou by nabídli novým klientů, se kterými prakticky nemají žádné zkušenosti. Například Fio banka jim poskytne dlouhodobou slevu na úrokové sazbě ve výši 0,5 procenta. "Pro získání slevy stačí mít alespoň tříletou historii bezproblémového splácení refinancované hypotéky do 70 procent hodnoty zástavy," uvedla pro Novinky Vendula Žaloudíková z Fio banky.

S nižšími úrokovými sazbami se klienti mohou setkat i u GE Money Bank, která u hypotečního úvěru All-inclusive stávajícím klientům při otočce úrokové sazby nabídne úrok již od 2,29 procent ročně. U Komerční banky se pro refinancující klienty úrokové sazby pohybují od 2,99 procenta ročně. Sberbank u Easy Refinancování garantuje úrokovou sazbu 2,99 procenta ročně, pokud si klient nechá výplatu posílat na účet. Během jarní kampaně nabízí Wüstenrot hypotéku Refin s pevnou úrokovou sazbou už od 2,49 procent ročně.

ČSOB a HB sníží klientům z úrokové sazby až 0,4 procenta, kdy pak nejnižší úroková sazba 2,99 procenta bude platit pro hypotéku ve výši tři milióny korun s fixací na tři nebo pět let pro 70 procent hodnoty zástavy.

Garance současné úrokové sazby až na rok dopředu

ČS a UniCredit Bank připravily pro refinancující klienty nabídku garance současné výhodné úrokové sazby na delší období. Banky předpokládají, že nízké sazby nebudou platit věčně, proto klientům, kterým končí fixace za několik měsíců a rozhodnou se pro refinancování u nich, garantují současné dohodnuté sazby.

Spořitelna garantuje zvolenou sazbu až na 12 měsíců dopředu, UniCredit Bank do konce roku, ovšem pod podmínkou, že si klienti refinancování domluví do 31. května.

Poplatková dovolená: úvěr zdarma

Nově si u tří bank mohou refinancující i noví klienti sjednat hypotéku bez poplatků. Pokud budete v UniCredit Bank do konce května refinancovat svou hypotéku (případně si sjednáte novou hypotéku), nebudete po celou dobu splácení platit 200 korun měsíčně za správu a vedení hypotéky. Například za 20 let splatnosti tak ušetříte až 48 tisíc korun. Klienti s novou hypotékou zároveň neplatí 2500 korun za sjednání úvěru.

Po celou dobu trvání úvěru budou mít klienti ČS hypotéku bez poplatku za správu, pokud si ji také sjednají do 31. května.

Poplatky ruší i GE Money Bank. "Od 18. března u nových hypotečních úvěrů neúčtujeme poplatek za zpracování a vedení úvěrového účtu ani za odhad ceny nemovitosti včetně stažení listu vlastnictví a výpisu z katastrální mapy," uvedla pro Novinky Milada Franek.

Aktuální úrokové sazby a sazby refinancování hypoték můžete porovnat na hypotéční kalkulačce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám