Hlavní obsah

Nové hypotéky zlevnily, ale lidé se teď do bank nehrnou

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úrokové sazby nových hypoték dva měsíce po sobě klesaly. Lidé ale na to zatím příliš nereagují. Úrokové sazby, ač se v únoru dotkly svého dvouletého minima, přilákaly na pobočky bank necelé tři tisícovky klientů, kteří si sjednali novou hypotéku. Vyplývá to ze závěrů dlouhodobě vyhodnocovaného Hypoindexu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Průměrné úrokové sazby nově poskytnutých hypoték se dlouhé měsíce pohybovaly kolem 5,6 %. Stávající pokles sazeb, který odstartoval již v lednu (-9 %) stlačil průměrné úrokové sazby hypoték na 5,37 %, což představuje nejnižší úroveň od prosince roku 2007.

Pokles průměrných sazeb nejvíce podporují hypotéky s pětiletou fixací. Průměrná úroková sazba jednoletých hypoték klesla v porovnání s lednem o 9 bodů, u tříletých fixací došlo k poklesu o více než desetinu procentního bodu.

Celkem za první dva měsíce roku banky poskytly 5 385 úvěrů v objemu 8,88 miliard korun. Loni ve stejném období to bylo o zhruba 500 úvěrů a 1,3 miliardy korun více.

V uplynulém měsíci vykázaly tuzemské banky zapojené do tvorby Hypoindexu 2852 uzavřených hypoték, jejichž hodnota činila 4 601 miliónů korun. Průměrná výše hypotéky tak v měsíci únoru nepatrně klesla na 1 613 415 Kč. V porovnání se stejným obdobím loňského roku klesla produkce hypotečních bank o 11 % co do počtu a o 17,5 % v objemu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám