Hlavní obsah

Neuklizený chodník i pád sněhu ze střechy: Kdo odpovídá za škody

Letošní zima je bohatá na sníh i v níže položených obcích. Náledí a sněhová pokrývka s sebou ovšem nese i riziko pádů a úrazů na chodnících. Velké nebezpečí v sobě skrývají i padající sníh a rampouchy ze střech, které mohou způsobit zranění i poškození například zaparkovaných aut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Kdo za škody odpovídá a kde se můžete domáhat odškodnění?

Za stav chodníku je odpovědný majitel

Pokud na neuklizeném chodníku upadnete, zraníte se či si například zničíte oblečení, máte plné právo po vlastníkovi pozemní komunikace požadovat odškodné. Za úklid chodníku - odklízení sněhu i ledu - jsou odpovědné obce, za úklid přístupového chodníku k domu a schodů u domu je pak zodpovědný majitel objektu.

Občanský zákoník dává každému, kdo si pádem způsobí nějakou škodu, právo domáhat se náhrady nemajetkové újmy na zdraví, tedy bolesti a ztíženého společenského uplatnění, náhrady nákladů spojených s léčením a péčí o zdraví, ale i náhrady za ztrátu na výdělku.

Škody z nehod způsobených střetem se zvěří dosahují i stovek tisíc korun

Finance

Zákon pochopitelně klade požadavky i na chodce. Ti by měli předvídat následky a svůj pohyb přizpůsobit stavu chodníku, stejně tak i povětrnostní situaci. Týká se to například i vhodné obuvi.

Připravte si důkazy pádu

V každém případě, abyste měli nárok na odškodné, je třeba shromáždit dostatek důkazů. V prvé řadě pečlivě a co nejobjektivněji zdokumentujte celý průběh úrazu. Pokud to bude možné, vyfoťte si i místo vaší nehody a stav chodníku. Jestliže u vašeho pádu byli přítomni i jiní lidé, požádejte je o případné svědectví.

Abyste mohli uplatnit nárok na odškodné, je třeba prokázat i výši škody na zdraví. Posudek o bolestném vám vystaví ošetřující lékař. V případě trvalých následků požádejte o posudek o ztížení společenského uplatnění. Připravte si i potvrzení o ztrátě výdělku. Po dobu léčby následků úrazu si nezapomeňte schovávat všechny doklady dokumentující vaše náklady související s léčením (například náklady na léky, léčebné pomůcky, ale i na cestování do lékařských zařízení apod.).

Chuť podvést pojišťovnu mají nejčastěji motoristé

Finance

Pokud měl pád za následek i majetkovou újmu - například rozbité hodinky, mobil či zničené oblečení - máte právo na uplatnění náhrady i těchto škod.

Pád sněhu ze střechy

Také padající sníh či led ze střechy může způsobit vážné škody na zdraví i majetku. V případě, že vás zraní či vám například poškodí zaparkované auto, obraťte se s požadavkem na náhradu škody na majitele dané nemovitosti, ze které sníh spadl. Za odklizení sněhu a ledu ze střechy domu je totiž zodpovědný.

Majitelé nemovitostí mají zákonnou povinnost starat se o svůj majetek tak, aby neohrozili zdraví, životy a majetek dalších osob. Měli by tedy i průběžně odstraňovat sníh a led ze střech, aby nebyla střešní konstrukce nadměrně zatížena a nebyli ohroženi kolemjdoucí lidé nebo majetek.

A stejně jako v případě pádu na neuklizeném chodníku je o tom, co se vám stalo, shromáždit důkazy. Pokud vám sníh či led poškodí auto, zdokumentujte stav vozidla i nemovitosti, ze které sníh spadl, pořiďte fotografie a nejlépe i zajistěte si výpovědi svědků. Také v případě úrazu je třeba zajistit co nejvíce důkazů.

Anketa

Spadli jste někdy na namrzlém chodníku?
Ano a zranila/a jsem se
17,7 %
Ano, ale naštěstí se mi nic nestalo
64 %
Ne
18,3 %
Celkem hlasovalo 2620 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám