Hlavní obsah

Chuť podvést pojišťovnu mají nejčastěji motoristé

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidí, kteří se pokoušejí si přivydělat na úkor pojišťovny, ne­ubývá. Nic se na tom nezměnilo ani v uplynulém roce, poznamenaném pandemií. Na celém pojistném trhu se přitom již řadu let daří odhalovat podvody v objemu vyšším než miliarda korun ročně.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

K pojistným podvodům se podle informací Generali České pojišťovny, na kterou připadá asi polovina tohoto objemu, uchylují prakticky všechny skupiny obyvatel.

Tři čtvrtiny prošetřovaných případů jsou podvody týkající se povinného ručení a havarijního pojištění
Dita Němečková, ČPP

Ať již se jedná o lidi s finančními problémy, nepříliš úspěšné podnikatele, tak i dosud zcela bezúhonné jedince. Ti se kolikrát pokusí záměrně navýšit škodu u skutečně vzniklé pojistné události. A nejvíce se podvádí v případě pojištění vozidel.

„Tři čtvrtiny prošetřovaných případů jsou podvody týkající se povinného ručení a havarijního pojištění. Často se jedná o smyšlené dopravní nehody. Setkáváme se ale i s případy, kdy se škoda skutečně stala, ale poškozený se snaží uplatnit na pojišťovně i poškození, která vznikla dříve a s dopravní nehodou nesouvisejí,“ upozornila Dita Němečková z Úseku bezpečnosti České podnikatelské pojišťovny (ČPP).

Klienty pojišťovny napadl makak, rejnok i servírovací vozík

Koktejl

Vyšetřovatelé ČPP prověřovali loni více než 570 podezřelých případů, kde zjistili podvody za zhruba 59 milionů korun. A to je přibližně dvojnásobný objem, než jaký pojišťovna zaznamenala o rok dříve.

Podezřelá je každá pátá škodní událost

Více než dvojnásobný objem podvodů měla loni proti předloňsku také Kooperativa pojišťovna. Její specialisté loni prošetřovali 772 podezřelých pojistných událostí, ve 409 případech se jim podařilo prokázat podvodné jednání. Celková uchráněná hodnota, tedy zjištěné pojistné podvody, pak přesáhla 124 milionů korun.

V roce 2019 Kooperativa vykázala podvody za 56 milionů. „Stejně jako v minulosti podváděli nejvíce motoristé při fingování dopravních nehod a nadhodnocování škod. Zajímavé ale je, že nám téměř vymizely podezřelé škody odcizených vozidel,“ řekl Zdeněk Macháček, ředitel Úseku bezpečnosti v pojišťovně Kooperativa.

Šéf pojišťovny pomáhal krýt podvody lékaře. Dostal pět let

Krimi

Hlavní trendy v podvodech koronakrize zatím nezměnila. „Pojistné podvody i loni vykazovaly dlouhodobý trend, na který koronavirus neměl větší vliv. To se ale může letos změnit s tím, jak poroste nezaměstnanost a tím i finanční problémy některých domácností,“ poznamenala Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny UNIQA.

S pojistnými podvody bojuje každá pojišťovna. „Od roku 2012 se roční objem všech pojistných podvodů pohybuje nad úrovní miliardy korun. Z dlouhodobých statistik odhadujeme, že pojistným podvodem může být každá pátá až šestá ohlášená událost,“ upozorňuje hlavní analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička.

Reklama

Výběr článků

Načítám