Hlavní obsah

Nejvýhodnější půjčku ukáže až celkový přeplatek

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky se předhánějí v nabídkách nejvýhodnějších půjček. Avizují nejnižší úrokovou míru na trhu, nabízejí bonus za sjednání půjčky či za bezproblémové splácení. Až devíti různými způsoby Češi porovnávají výhodnost půjček. Ovšem naprostá většina z nich o výhodnosti neříká vůbec nic.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Dokonce ani nejnižší roční procentní sazba nákladů (RPSN) nemusí vždy znamenat tu nejvýhodnější půjčku. Nejlépe se dnes pozná podle nejnižšího celkového přeplatku.

„Porovnat nabídky podle výše RPSN je jednoduché a rychle se tím sníží počet společností, u kterých by bylo dobré půjčku zvážit. Pokud ale klient chce mít jistotu, že dostává tu nejvýhodnější nabídku, v dalším kroku by si měl nechat vystavit takzvaný standardní předsmluvní formulář. Teprve v tomto dokumentu totiž uvidí celkový přeplatek, který za půjčku zaplatí, protože se do něj zahrnuje nejen RPSN, ale i různé bonusy za řádné splácení,“ upozornil Filip Zavřel z Air Bank.

Poplatky hrajou největší roli

Průzkum agentury Stem/Mark pro Air Bank ukázal, že většina Čechů stále nemá jasno v tom, jak správně posoudit výhodnost jednotlivých nabídek bank. Respondenti, kteří vybírali tři nejvýhodnější nabídky půjček, totiž nejčastěji volili půjčku bez poplatků (49 procent), druhá v pořadí skončila půjčka s nejnižším celkovým přeplatkem (45 procent) a jako třetí půjčka s nejnižší RPSN (44 procent).

„Pětina respondentů se mylně domnívá, že výhodná půjčka se pozná také podle nejnižší splátky. Přitom právě takovou půjčku ve finále klient často přeplatí na úrocích mnohem více, protože ji bude splácet mnohem delší dobu,” upozornil Tomáš Motl z Air Bank.

Dodal, že není málo lidí, kteří za výhodnou půjčku považují tu, u které dostanou odměnu za její sjednání třeba ve formě peněžitého bonusu nebo nějakého dárku. „Neuvědomují si ale, že tyto peníze anebo jinou věc, kterou za to dostanou, nakonec obvykle zaplatí oni sami v celkovém přeplatku,“ varoval Motl.

Češi považují za rozumné půjčit si na bydlení

Naprostá většina Čechů považuje za rozumné půjčit si na dlouhodobější investice - například devět z deseti dotázaných mezi ně řadí bydlení, dvě třetiny pak podnikání a shodný počet i studium. Pro tři pětiny lidí je rozumné zadlužit se i kvůli koupi či opravě auta, nebo pořízení domácích spotřebičů. Víc než polovina lidí si to myslí také o půjčce na zdravotní péči.

Na opačné straně žebříčku se pak ocitla například půjčka na splácení dluhů, ta je rozumná jen podle každého sedmého osloveného. Stejný počet lidí považuje za rozumný důvod pro zadlužení pořízení motorky.

Půjčit si peníze na běžné denní výdaje, jako jsou nájem nebo nákup potravin, je rozumné pro každého osmého Čecha (12 %), půjčka na dovolenou pak pro sedm lidí ze sta, kosmetická plastická operace či nákup vánočních dárků shodně pro šest lidí ze sta.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé více kupují, na co nemají

Zlepšující se ekonomický stav domácností navozuje u mnoha lidí iluzi, že mohou bezhlavě rozhazovat peníze. Utrácejí pak často za věci, které nepotřebují nebo...

Výběr článků

Načítám