Hlavní obsah

Nárůst poskytnutých hypoték byl v listopadu 121 procent, sazby lehce klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvá data České bankovní asociace ukazují, že hypoteční sazba klesla v listopadu na 5,67 procenta. Půjčky na bydlení tak pokračují v trendu kosmetických korekcí, meziměsíčně se průměrná sazba snížila pouze o 0,04 procentního bodu. Výrazně ale narostl objem poskytnutých hypoték, a to o 121 procent. Banky poskytly úvěry za 16,2 miliardy korun.

Foto: Jindřich Ginter, Novinky

Panelákové byty v Praze na Žižkově

Článek

„Nejhorší období na hypotečním trhu za posledních několik let už máme za sebou,“ uvedl hypoteční manažer Ondřej Šuchman z Komerční banky. „Objem nově poskytnutých úvěrů je na více než dvojnásobku v meziročním srovnání,“ řekl.

Nabídkové ceny bytů letos klesly až o pětinu, ukázaly Sreality.cz

Ekonomika

Průměrná výše hypotéky v listopadu činila 3,21 milionu korun.

Experti odhadují pokračování poklesu sazeb i do budoucna. „V příštím roce je reálné, že bychom celý rok končili se sazbami kolem 4,5 procenta,“ sdělila analytička Lucie Drásalová ze společnosti Sirius Finance.

Optimismus je však podle ekonoma Jakuba Seidlera z České bankovní asociace potřeba mírnit, dokud se pokles zmíněných sazeb neukáže jako dlouhodobější. „I přes patrný růst hypotéčního trhu je zřejmé, že za celý letošní rok bude objem poskytnutých hypoték stále zhruba o třetinu nižší, než kolik bylo běžné v předpandemických letech 2017 a 2018,“ zdůraznil.

Statisícové rozdíly. Mapa ukazuje skutečné ceny bytů

Ekonomika

Zároveň není příliš reálné, že by se sazby dostaly na čtyři, nebo dokonce tři procenta během následujících dvou let. „Éra superlevných peněz skončila, a taková hostina jako byla za časů dvouprocentních hypoték, se už nejspíše nebude opakovat,“ prohlásil šéf společnosti B & K Nemovitostní investice Vladimír Brůna.

Objem nově poskytnutých hypoték bez refinancování podle České bankovní asociace v listopadu dosáhl 13,4 miliardy korun po říjnových 13,2 miliardách. Meziměsíční nárůst tak dělá 1,3 procenta. Objem refinancovaných úvěrů činil 2,8 miliardy korun oproti 2,9 miliardy o měsíc dříve.

Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 4 166, což představuje více než 90procentní nárůst v porovnání s loňským listopadem. Jde o nejvyšší hodnotu od června minulého roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám