Hlavní obsah

Jaké jsou podmínky pro čerpání krátkodobého i dlouhodobého ošetřovného

Někdy není zbytí a je třeba se postarat o nemocného člena rodiny, ať už se jedná o dítě, či dospělou osobu. Zákon o nemocenském pojištění na tyto situace pamatuje a umožňuje čerpat dávky krátkodobého či dlouhodobého ošetřovného. Ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) přinášíme informace, kdo a za jakých podmínek může ošetřovné čerpat.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče samoživitelé s dítětem do 16 let mají nárok na čerpání ošetřovného v délce 16 kalendářních dnů.

Článek

Vzhledem k tomu, že krátkodobé i dlouhodobé ošetřovné jsou dávkami ze systému nemocenského pojištění, je třeba dodržet základní podmínku pro jejich čerpání. Je tedy nutné, abyste jako zaměstnanci byli tzv. nemocensky pojištěni, resp. byli účastníky nemocenského pojištění.

Krátkodobé ošetřovné maximálně 16 dnů

Na krátkodobé ošetřovné má nárok zaměstnanec, pokud musí ošetřovat své nemocné dítě mladší deseti let, které s ním žije ve společné domácnosti.

Pokud ale podnikáte, resp. jste tzv. OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná) a zároveň jste se dobrovolně přihlásili k nemocenskému pojištění, na ošetřovné nárok nemáte. Také zaměstnanci pracující tzv. na dohodu (o provedení práce i o pracovní činnosti) nárok na čerpání ošetřovného nemají.

Přehledně: Co všechno byste měli vědět o dočasné pracovní neschopnosti

Finance

Čerpat ošetřovné může rodič i tehdy, kdy se musí postarat o zdravé dítě do 10 let, protože došlo k uzavření školky, školy např. kvůli havárii, epidemii apod., nebo když byla dítěti nařízena karanténa.

Ošetřovné můžete čerpat i v případě nemoci nebo úrazu staršího dítěte (či starší osoby obecně) v případě, že jeho ošetřování je podle posouzení lékaře nezbytné.

V případě, že budete ošetřovat například svého manžela (či registrovaného partnera) rodiče či rodiče manžela nebo třeba své sourozence, nárok na ošetřovné máte, i když s vámi nežijí ve společné domácnosti.

Růst životního minima zvýší dávky i o tisíce

Finance

Délka krátkodobého ošetřovného je pevně daná, může trvat maximálně devět kalendářních dnů, dávku dostáváte i za soboty, neděle a svátky. Během těchto dnů se mohou rodiče v ošetřování potomka jednou vystřídat.

Pokud jste samoživitel s dítětem do 16 let v trvalé péči, které ještě neukončilo povinnou školní docházku, máte nárok na čerpání ošetřovného v délce 16 kalendářních dnů.

Jaká je výše krátkodobého i dlouhodobého ošetřovného
Ošetřovné činí za kalendářní den 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu.
Ošetřovné vyplácí okresní správy sociálního zabezpečení nejpozději do jednoho měsíce od data, kdy obdržely kompletní podklady ke zpracování výplaty.
Výplata ošetřovného se provádí bankovním převodem na účet nebo poštovní poukázkou na adresu příjemce.

Dlouhodobé ošetřovné až na 90 dnů

O tzv. dlouhodobé ošetřovné můžete požádat, pokud potřebujete v domácím prostředí pečovat o člena rodiny, který byl hospitalizován alespoň čtyři po sobě jdoucí kalendářní dny. Zároveň se předpokládá, že jeho zdravotní stav po propuštění z nemocnice bude nezbytně vyžadovat poskytování dlouhodobé péče po dobu alespoň 30 kalendářních dnů.

Jak ale ČSSZ uvádí: „Nesmí však přitom jít, řečeno lékařskou terminologií, o akutní lůžkovou péči standardně poskytovanou ošetřované osobě za účelem provedení zdravotních výkonů, které nelze provést ambulantně. To znamená, že důvody k hospitalizaci nesmí být diagnostické, ale léčebné.“

Hospitalizace není vyžadována u osoby v nevyléčitelném stavu, který vyžaduje poskytování paliativní péče a dlouhodobé péče v domácím prostředí.

Otcovská se prodloužila na dva týdny, přerušit ji nelze

Finance

Dávka dlouhodobého ošetřovného je poskytována nejdéle 90 kalendářních dnů a začíná prvním dnem vzniku potřeby dlouhodobé péče. Čerpat ji mohou jak příbuzní nemocného, tak osoby, které nejsou s nemocným v příbuzenském vztahu, ale mají společné místo trvalého pobytu, kde o něho budou celodenně pečovat.

Na dávku mají nárok i OSVČ, pokud si dobrovolně platili alespoň po dobu tří měsíců předcházejících dni nástupu na dlouhodobé ošetřovné nemocenské pojištění. Podmínkou také je, že v době pobírání dávky nesmí osobně vykonávat samostatnou výdělečnou činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám