Hlavní obsah

Nájmy zdražují, ceny žene vzhůru i poptávka studentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nájemného nadále rostou. Jednak je ve městech s vysokými školami před začátkem školního roku žene nahoru vysoký zájem studentů o bydlení a také do nájmu směřuje víc lidí, kteří kvůli vysokým cenám a drahým hypotékám prozatím vzdali svůj sen o vlastním bydlení.

Foto: Elements Envato

Ilustrační foto

Článek

Ten, kdo plánuje stěhování, se musí připravit na dlouhé hledání a nachystat si úspory v řádu desetitisíců na kauci.

„Majitelé na moje zprávy téměř nereagují. A když, tak říkají, že jim aktuálně chodí desítky reakcí a pronajato mají za dva tři dny od zveřejnění nabídky,“ shrnula své zkušenosti s hledáním nájemního bytu v Praze Petra Slavíčková pracující v marketingu.

„Majitelům jsem ochotná ukázat pracovní smlouvu a výpisy z účtu. Chtěla jsem větší byt tři plus jedna. Nemůžu do menšího, protože chci mít rodinu. Jenže majitel vyhlédnutý byt vmžiku pronajal kamarádovi,“ dodala.

Finanční poradna: Jaké jsou zákonné důvody pro výpověď z nájmu bytu

Finance

Podle ní jsou také vysoké kauce. Běžně se pohybují kolem padesáti šedesáti tisíc korun.

V Praze se nájemné podle analýzy Bezrealitky.cz ustálilo na průměrných 340 korun za metr čtvereční měsíčně, ve Středočeském kraji pak vzrostlo na 248 korun. Jedná se většinou o starší byty. U zařízených bytů ve vynikajícím stavu a v lukrativních čtvrtích, zejména v případě menších jednotek, se cena pohybuje kolem 500 až 550 Kč/m2.

Blížící se vrchol studentské poptávky podle odborníků s cenami nejspíše ještě pohne nahoru. Kromě Prahy a Brna to platí pro Plzeň, Olomouc či Hradec Králové.

„Září je z pohledu nájmů jeden z nejsilnějších měsíců a dá se předpokládat, že po prázdninách poptávka výrazně stoupne. To povede u nově uzavíraných smluv ke skokovému nárůstu cen,“ míní šéf portálu Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Pro skupinu je lepší pronajmout velký byt

Už nyní se podle Bezrealitky.cz v Praze byty pronajímají o jedenáct procent dráž než loni na konci prázdnin, v Brně zhruba o sedm, v Ostravě o osm a v Olomouci o pět procent.

„Studenti hledají především společné bydlení. Samostatný malý byt je totiž až na výjimky mimo jejich finanční možnosti,“ dodal Meyer. Velké byty, které pojmou čtyři až osm osob, jsou v poměru k ploše, nákladům a dostupnosti často nejlepším řešením.

Dva vysokoškoláci, kteří by si dopřáli luxus dvou samostatných pokojů v 65metrovém bytě v širším pražském centru, zaplatí i s poplatky přes 13 500 korun za osobu. To je o skoro 1200 korun více než loni.

Pokud se rozhodnou bydlet ve čtyřech, bude se cena pohybovat kolem 7600 korun – zhruba o 570 korun více než loni. V šesti lidech pak každý zaplatí zhruba 6400 korun.

Z důvodu vysokých pražských cen ožívá také středočeský trh. Ve městech za hranicemi Prahy, která jsou však na příměstských železničních tratích, se platí o poznání méně – 9800 korun při bydlení ve dvou, 5600 korun ve čtyřech a méně než 5000 korun v případě bydlení v šesti.

V Brně dva studenti zaplatí zhruba 10 900 Kč za osobu. V Hradci Králové a Olomouci si dvojice za bydlení u centra musí připravit osm až devět tisíc korun měsíčně na hlavu.

Staví se více na nájmy. Levné nejsou

Finance

Reklama

Související témata:
Studentské bydlení
Spolubydlení

Výběr článků

Načítám