Hlavní obsah

Na přiznání k dani z nemovitosti už jen pár dní. Za podání těsně po lhůtě ještě pokuta nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí je už jenom pár dní. Ti, kterých se to týká, tak musí učinit do středy 31. ledna. Pokud někdo přiznání nepodá včas, dostane ještě šanci to bez sankce napravit, sdělila Novinkám a Právu generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Foto: Jindřich Ginter, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Koho se letos týká podání přiznání k dani z nemovitosti?

Standardně se týká toho, kdo nějakou nemovitost loni nově nabyl, například koupil nebo zdědil byt či pozemek nebo si třeba pořídil či přistavěl garáž.

Letos k tomu přibude zhruba sto tisíc poplatníků, kteří musí podat přiznání v důsledku změn obsažených v konsolidačním balíčku. Předpokládáme, že se to často bude týkat například majitelů pozemků, na kterých začali stavět nový dům vedle nějaké již stojící budovy. Do letoška totiž takový pozemek nebyl považován za stavební, u kterého je vyšší sazba daně.

Přiznání musí podat i ti, kteří nabízejí ubytovací služby například turistům, typicky Airbnb, jen v části svého domu, nebo uživatelé nemovitostí, které jsou ve vlastnictví státu.

Čas na přiznání daně z nemovitostí se krátí. Podat ho musí i majitelé některých garáží

Ekonomika

Často se ale mluví o garážích…

Ano, zpozornět musí majitelé garáží, které se nově zdaňují podle toho, jak jsou zapsané v katastru nemovitostí. Dříve totiž bylo možné zdaňovat garáž podle jejího skutečného užívání, například jako sklad ovoce nebo jako příslušenství k obytnému domu, často tedy nižší sazbou.

Finanční správa kvůli přiznáním spustila informační linky a jezdí za lidmi do obcí. Je o tyto služby zájem?

Zájem o linky je opravdu velký, od začátku ledna jsme takto vyřídili přes 150 tisíc žádostí o pomoc či vysvětlení. Hodně lidí se ptá preventivně, aby se ujistili, že se jich letos povinnost podat daňové přiznání netýká.

Nejčastější dotazy směřují právě na garáže nebo na stavební pozemky, u kterých lidé potřebují vysvětlit rozdíl ve zdaňování oproti loňskému roku.

Zároveň se chtějí ujistit, že zvýšení základní sazby daně si vypočítá finanční úřad sám a novou částku včetně QR kódu pro zaplacení zohlední v informaci o výši daně, kterou jim jako každý rok pošle e-mailem, datovou schránkou, v rámci SIPO nebo poštou během dubna a května.

Foto: Bez zdroje

Generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová

Úřady hlásí velký zájem o pomoc také přímo v pobočkách i v rámci výjezdů do obcí. Máme za sebou okolo 300 výjezdů do devadesáti obcí, kde jsme vybrali přes 10 500 přiznání.

Přehled telefonních linek i výjezdů je na internetových stránkách Finanční správy.

Bude správa benevolentní, když si člověk novou povinnost neuvědomí a přiznání včas nepodá?

Finanční správa přistupuje ke správě daně z nemovitých věcí dlouhodobě tolerantně. Pokud někdo přiznání nepodá, pracovník finančního úřadu jej aktivně neformálně kontaktuje a dá mu šanci chybu napravit. Pokud někdo potřebuje s vyplněním přiznání pomoc úředníka, může se osobně dostavit na finanční úřad.

Podnikatelé, kterým byla ze zákona zřízena datová schránka a mají v přiznání zahrnutu nemovitost, kterou používají ke svému podnikání, musí jej podat výhradně elektronicky. Letos je to však zase o dost snazší, v portálu MOJE daně lze totiž využít novou službu předvyplnění údajů z katastru nemovitostí.

Jaký postih za nepodání přiznání hrozí?

Lhůta pro podání přiznání končí 31. ledna, bez rizika pokuty lze přiznání podat až do 8. února. Podle zákona hrozí za nepodání přiznání pokuta, která se stanoví podle výše daně a činí 0,05 procenta za každý den prodlení, nicméně se platí jen za předpokladu, že by překročila tisíc korun.

Pokud tedy běžný poplatník daňové přiznání nakonec podá, byť opožděně v reakci na upozornění z finančního úřadu, pokuta mu v zásadě nehrozí.

Změny v daních zvednou náklady na bydlení víc, než se čekalo

Ekonomika

U daně z nemovitých věcí se letos také mění sazby daně, které v průměru vzrostou na 1,8násobek. Kromě toho obce mohou jako každý rok upravit své místní koeficienty. Už víte, jak je budou obce upravovat?

Stejně jako v minulých letech i letos více než pět tisíc obcí nestanovilo žádný místní koeficient a ponechalo jej tedy ve výši 1. Zhruba 1100 obcí aplikovalo místní koeficient na část svého území, velká většina z nich přistoupila nejvýše ke zdvojnásobení daně koeficientem 2. Starostové některých obcí reagovali na zvýšení základní sazby daně o 80 procent ve finálním znění konsolidačního balíčku a rozhodli se na poslední chvíli na konci roku zrušit obecně závaznou vyhlášku, ve které před 1. říjnem 2023 zavedli nějaký koeficient zvyšující daň na jejich území.

S ohledem na načasování konsolidačního balíčku jsme zvolili tolerantní přístup, a pokud došlo ke zrušení obecně závazné vyhlášky do konce roku 2023, tento krok jsme akceptovali. Novinkou je, že obce mohou daň i snížit, protože místní koeficient lze nově stanovit ve výši 0,5.

Lidé od vás letos dostanou složenky jako obvykle?

Jako každý rok bude Finanční správa rozesílat informace o výši daně zhruba v období od 20. dubna do 22. května. Snažíme se přitom časově upřednostnit starší ročníky, u nichž víme, že chtějí mít své povinnosti vůči státu splněné co nejdříve.

Kromě složenek informujeme o výši daně také e-mailem, datovou schránkou či prostřednictvím SIPO. Pokud si například podnikající fyzická osoba nepřeje, aby jí finanční úřad doručoval informaci o výši daně do její datové schránky, může do 15. března podat na finanční úřad jednoduchou žádost a změnit si způsob zasílání na e-mail.

Daň z nemovitostí půjde i snížit, většina majitelů si ale připlatí

Finance

Reklama

Související témata:
Simona Hornochová

Výběr článků

Načítám