Hlavní obsah

Na nový byt už Češi nemají, nastává čas rekonstrukcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se Češi snu o vlastním bydlení nevzdávají, na novostavbu jim peníze nezbývají, raději proto rekonstruují starší dům. Důvod je prostý, nemají na pořízení nového bytu peníze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Vlastní bydlení je stále snem většiny Čechů, a to i přes dramaticky sníženou dosažitelnost bytů či domů způsobenou malou nabídkou a růstem cen nemovitostí i zvýšením úrokových sazeb hypoték. Podle našeho průzkumu chce bydlet ve vlastním 9 z 10 Čechů, jinými slovy jen 10 procent z nás po něm netouží,“ doplnil Libor Vošický ze Stavební spořitelny České spořitelny (SSČS), pro niž aktuální průzkum realizovala agentura Ipsos.

Chceme bydlet ve vlastním. Počkáme a uskromníme se, říkají mladí Češi

Finance

Dvě pětiny lidí by si právě s ohledem na současnou situaci na trhu s bydlením a své finanční možnosti raději než nový byt pořídily starší byt nebo dům s tím, že ho postupně zrekonstruují. Třetina Čechů se stále cítí na koupi bytu v novostavbě, osm lidí ze sta by vlastní bydlení řešilo přístavbou u rodičů či prarodičů a stejný počet uvažuje o družstevním bydlení.

Vlastní byt je drahý, řešením je družstevní

Finance

Nejsou peníze na nový byt

Proč převažuje zájem o rekonstrukce? Lidé v současné době na nové bydlení prostě finančně nedosáhnou, v průzkumu to potvrdily tři pětiny oslovených.

Pro pětinu je pak hlavním důvodem to, že díky koupi levnější starší nemovitosti získá za stejnou cenu větší byt, než kdyby investovali do novostavby.

Kvůli drahotě české domácnosti stále více šetří na oblečení a jídle

Finance

Rekonstrukce z vlastních úspor

Na rekonstrukce mají mnozí lidé našetřeno, více než dvě pětiny zmínily, že použijí peníze z úspor. Zhruba třetina se spoléhá na stavební spoření či úvěr ze stavebního spoření. Ti, kteří plánují pořízení nového bydlení, budou vzhledem k finanční náročnosti volit především hypotéku (43 procent).

„Při řešení potřeb spojených s bydlením se v různých situacích hodí různé typy úvěrů. Hypotéka, jako úvěr zajištěný nemovitou věcí, slouží především k financování koupě nebo stavby nemovitosti. Úvěr ze stavebního spoření je zase vhodný při rekonstrukci nebo koupi družstevního bydlení. Úroky z obou těchto typů úvěrů je možné odečíst ze základu daně a tím i ušetřit,“ doplnil Radek Perman ze SSČS.

Finanční poradna: I nepovedenou rekonstrukci lze reklamovat

Finance

Na spotřebě energií se snaží ušetřit

Ceny energií rostou už delší dobu, na což se mnozí lidé snaží reagovat. Průzkum ukázal, že tři pětiny Čechů omezují spotřebu (méně topí, dávají si pozor, aby zbytečně nesvítili apod.). Ovšem, jak odborníci upozorňují, snižovat termostat nelze do nekonečna, je proto pro snížení plateb za plyn a elektřinu vhodné přistoupit k dalším opatřením.

V každé šesté domácnosti se snaží minimalizovat tepelné ztráty, například zateplují, vyměňují okna, instalují rekuperaci apod. Dalším způsobem, jak ušetřit, je pořízení úspornějších zdrojů vytápění, např. tepelná čerpadla (5 procent), fotovoltaické panely (6 procent) nebo nový kotel (5 procent).

Zájem o solární elektrárny roste, využít lze dotace

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám