Hlavní obsah

Koruna může ještě sílit

Česká měna po březnovém výkyvu pokračuje v letošním neobyčejném posilování. Vůči euru opakovaně vylepšuje patnáct let staré rekordy. V pátek se koruna obchodovala okolo 23,50 za euro a dolar stál přes 21,40 Kč. Podle analytiků může koruna sílit dál a pokořit i hranici 23 korun za euro.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

„V poslední době ze strany centrálních bankéřů sílí jestřábí rétorika. Což ale nic nemění na jejich neochotě úrokové sazby zvýšit,“ řekl Právu Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky. Česká národní banka podle něj dává přednost tomu, využívat silného kurzu pro tlumení inflace, a koruna tak může ještě mírně posílit.

Levnější energie, letenky i potraviny

Silná měna zlevňuje dovážené zboží i útraty na dovolené. Zajít do směnárny a vyměnit si na letní cesty peníze se tedy teď vyplatí, korunu totiž mohou oslabit nečekané události. V druhé půlce roku je pak slabší kurz podle ekonomů téměř jistý.

Nejvíce zlevní to, co si ze zahraničí objednáme sami
Petr Bartoň, Natland

„V průběhu roku předpokládaný pokles meziroční inflace do jednociferného teritoria umožní koruně část svých zisků zkorigovat. Ke konci roku vidíme kurz na 23,80 koruny za euro,“ dodal Vejmělek.

Koruna je nejsilnější k euru za téměř 15 let

Ekonomika

Podle ekonoma Natlandu Petra Bartoně koruna už měla touto dobou začít zlehka oslabovat, alespoň podle lednového výhledu ČNB. „Mezitím však události v USA a eurozóně zhoršily výhled na tamní zvyšování sazeb. A ČNB dál rozhlašuje, ať finančníci s brzkým snížením sazeb nepočítají. To jsou tři hlavní faktory posilování koruny, které by ještě mohly měsíc či dva vydržet. K prolomení hranice 23 korun za euro by dojít mohlo,“ soudí Bartoň.

„Nejvíce zlevní to, co si ze zahraničí objednáme sami. V době internetu to již není problém. Tím, že tam platíme v eurech, okamžitě realizujeme jakékoli posílení koruny a nemusíme čekat, než domácí konkurence mezi dovozci zlevní i dovozové zboží,“ dodal ekonom. Silná koruna podle něj nyní nejvíc pomáhá zlevnit energie či letenky od zahraničních společností. „A nesmíme zapomenout na potraviny, pro které je nyní módní jezdit do zahraničí,“ uzavřel.

„Pokud vydrží pozitivní nálada na trzích, tak ve druhé polovině dubna nelze vyloučit další posílení koruny. Ostatně ani historicky rekordní maximum z roku 2008 na 22,90 koruny za euro není daleko,“ komentoval to analytik Miroslav Novák za společnost Akcenta. Připomněl, že česká měna je zároveň i velmi citlivá na změnu nálady na trzích.

„Návrat nervozity by znamenal prudké oslabení koruny. Ostatně pro příklad nemusíme chodit daleko. Stačí se podívat na polovinu března, kdy koruna prudce oslabila k 24 korunám za euro v návaznosti na paniku kolem situace ve finančním sektoru,“ upozornil. Proto se nyní podle Nováka vyplatí minimálně uvažovat o nákupu zahraničních měn, ať už eur, liber, zlotých, či dolarů pro mimoevropské dovolené.

Podle Michala Skořepy z České spořitelny je koruna nyní nadhodnocená a do léta očekává oslabení poblíž 24 korun za euro. „Na vývoj kurzu jsou nejcitlivější položky, jako jsou potraviny, pohonné hmoty nebo elektronika. Je ale otázka, zda tyto zákonitosti pozorované v klidnějších dobách budou fungovat i v nynější době prudkých cenových změn,“ upozornil Skořepa.

Míra inflace v EU klesla na 8,3 procenta, v Česku je dvojnásobná

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám