Hlavní obsah

Na dovolenou do ciziny se pojistěte, nespoléhejte jen na modrou kartičku pojišťovny

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Cestujete-li na dovolenou do zahraničí, mezi povinnou výbavu rozhodně zahrňte cestovní pojištění. Pár stokorun navíc, o které se tím dovolená prodraží, vám může ušetřit i milióny korun za ošetření v cizině. Při cestách po zemích Evropské unie může pomoci i modrá kartička zdravotní pojišťovny. Díky ní vám však poskytnou zdarma jen lékařsky nezbytnou zdravotní péči.

Foto: Profimedia.cz

Bez sjednaného cestovního pojištění vás ošetření v cizině může přijít velmi draho.

Článek

Modrá kartička zdravotní pojišťovny, takzvaný Evropský průkaz zdravotního pojištění při případném vyšetření a ošetření v cizině dokladuje léčebnému zařízení, že jste zdravotně pojištěni v zemi Evropské unie. Tedy, že potřebnou péči, kterou vám poskytnou, za vás uhradí příslušná zdravotní pojišťovna.

S modrou kartičkou péče jako pro místní občany

Ovšem má to jeden háček, v zemích, kde průkaz uznají, budete mít v rámci veřejného zdravotního pojištění nárok na nutnou a lékařsky nezbytnou zdravotní péči za podmínek platných pro občany dané země. To znamená, že vás ošetří ve veřejných zdravotnických zařízeních a pokud si místní občané za některé léky, ošetření či pobyt v nemocnici připlácejí, připlácet si budete muset i vy.

Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny je v některých zemích spoluúčast opravdu vysoká. V přepočtu se pohybuje od 50 do dvou tisíc korun za návštěvu lékaře, i několik set korun za předepsané léky, běžné pak jsou i poplatky za hospitalizaci.

Pokud byste ale jen s modrou kartičkou vyhledali ošetření v soukromém zdravotnickém zařízení, budete mít po návratu domů nárok na úhradu nákladů jen do výše českých cen a jen pokud šlo o péči, která je u nás hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

Evropský průkaz zdravotního pojištění je platný:

  • v zemích Evropské unie: Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie, Chorvatsko
  • v zemích Evropského hospodářského prostoru: Island, Lichtenštejnsko, Norsko
  • ve Švýcarsku a Makedonii

Evropský průkaz zdravotního pojištění neplatí v zemích, které nejsou členy Evropské unie.

S „evropskými formuláři“, na základě kterých lze čerpat zdravotní péči podle uzavřených mezinárodních smluv, můžete cestovat do Srbska, Černé Hory a Turecka. Příslušné formuláře zájemcům vydá jejich česká zdravotní pojišťovna. V zahraničí pak máte nárok na poskytnutí nutné a neodkladné zdravotní péče, která bude danému zdravotnickému zařízení uhrazena z českého zdravotního pojištění.

Zdroj: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Cestovní pojištění si sjednáte i přes internet

Pro klid duše své i celé rodiny si před zahraniční cestou raději sjednejte cestovní zdravotní pojištění. V dnešní době již nemusíte nutně navštívit kamennou pobočku pojišťovny či vyhledat pojišťovacího makléře.

Prakticky u všech pojišťoven máte možnost se pojistit on-line přes jejich webové stránky. Stačí, když vyplníte příslušný formulář, bankovním převodem či kartou zaplatíte pojistné a smlouva i s asistenční kartičkou vám přijde do e-mailu. A navíc ještě ušetříte. Pojišťovny klientům za on-line sjednání účtují minimálně desetiprocentní slevu.

Některé pojišťovny (například Allianz, Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, Kooperativa, Uniqa) vás dokonce pojistí i poté, co jste překročili hranice. Umožní to přes internet či s pomocí mobilu. Pojištění pak máte sjednáno od následujícího dne.

Nezapomeňte na připojištění

Cestovní zdravotní pojištění zahrnuje pojištění léčebných výloh jak v případě úrazu, tak náhlého onemocnění. Zároveň máte pojištěna zavazadla i nepřetržité asistenční služby. Díky nim můžete s asistenčními operátory vyřešit mnohé nepříjemnosti, které vás mohou na dovolené potkat.

K základnímu pojištění léčebných výloh si můžete sjednat i různá připojištění. Každá z pojišťoven má vlastní nabídku, proto se vyplatí se před cestou s nimi blíže seznámit. Pomoci by vám mohl i srovnávač cestovního pojištění na serveru Sfinance.cz.

  • Pokud cestujete do zemí mimo Evropu, minimální doporučená výše krytí pro pojištění léčebných výloh je 3 milióny korun.
  • V případě jakýchkoli problémů v zahraničí volejte nonstop asistenční službu v češtině, která je součástí smlouvy o cestovním pojištění. Číslo si uložte do mobilu.
  • Na internetu je možné uzavřít cestovní pojištění kdykoli a odkudkoli i s okamžitou platností. Nikam nechodíte, nic nepodepisujete, stačí odeslat platbu.

Projít nabídku pojišťoven se vyplatí

Ve spolupráci se serverem Sfinance.cz jsme pro vás připravili několik vzorových příkladů pro různé typy lidí cestující na dovolenou do zahraničí. Nabídka pojišťoven se liší i o několik stovek korun za celkové pojistné.

1. Pobytový zájezd pro starší pár (65 a 67 let) v Thajsku na 10 dní

Základní cestovní pojištění pro pár

  • nejlevnější: AXA Assistance za 350 korun (s limitem pro léčebné výlohy 3 milióny korun)
  • nejdražší: Allianz za 1840 korun (s neomezeným limitem pro léčebné výlohy)

Doporučení: připojištění storna zájezdu (vyšší riziko onemocnění před vycestováním)

2. Mladá dvojice (26 a 27 let) cesta autobusem na 14 dní do Skandinávie, horská turistika

Základní cestovní pojištění pro rizikové sporty pro pár

  • nejlevnější: Generali za 520 korun pro oba (léčebné výlohy s limitem plnění 3,4 miliónu korun)
  • nejdražší: Česká podnikatelská pojišťovna za 2660 korun (léčebné výlohy s limitem plnění 2 milióny korun)

Doporučení: připojištění pro rizikové sporty, úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti (riziko spojené s pobytem na horách)

3. Čtyřčlenná rodina (2 dospělí + 2 děti) cesta autem na 14 dní do Chorvatska

Základní cestovní pojištění pro rodinu

  • nejlevnější: Generali za 440 korun (s limitem pro léčebné výlohy 3,4 miliónu korun)
  • nejdražší: Allianz za 1680 korun (s neomezeným limitem pro léčebné výlohy)

Doporučení: připojištění zavazadel, úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti (díky dětem vyšší riziko úrazu, poškození cizí věci či zdraví druhých; doprava autem znamená vyšší riziko poškození cizího majetku nebo odcizení zavazadel)

4. Batůžkář letící na měsíc do USA

Základní cestovní pojištění

  • nejlevnější: Generali za 676 korun (s limitem pro léčebné výlohy 3,4 miliónu korun)
  • nejdražší:Uniqa za 3900 korun (s limitem pro léčebné výlohy 7 miliónů)

Doporučení: Mimo Evropu, zejména do zemí USA  vyšší limit plnění pro léčebné výlohy, a to minimálně 3 milióny korun (ideálně bez limitního plnění, tedy jsou nahrazeny náklady do jejich skutečné výše, žádné omezení limitem). Náklady na ošetření mimo Evropu jsou 2 – 3krát vyšší. Sjednejte si připojištění odpovědnosti a úrazové pojištění (z důvodu předpokladu výkonu rizikovější činnosti).

Anketa

Uzavíráte si při cestách do zahraničí cestovní pojištění?
Ano, vždy i na velmi krátké cesty.
84,1 %
Ano, ale jen na delší cesty.
9,9 %
Ne, spoléhám se, že se mi nic nestane.
6 %
Celkem hlasovalo 1338 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám