Hlavní obsah

Myslete na svou smrtelnost, prospěje to rodinným financím, nabádá banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm z deseti Čechů nemá vyřešené dědictví ani přístup pozůstalých k účtu. Česká spořitelna proto nyní doslova nabádá, aby si lidé uvědomili svou smrtelnost, neboť to prospěje finančnímu zdraví zbytku rodiny. Jde o situace, kdy jeden z manželů náhle zemře, všechny peníze jsou na jeho účtu a druhý z manželů je pak jako nahý v trní.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mluvit o smrti a o všem co s ní souvisí, je nesmírně obtížné. Přitom jde o zásadní téma, které je často tabuizováno a má dopad na naše finanční zdraví. Je proto důležité si vlastní smrtelnost uvědomit a myslet na správné nastavení svých bankovních produktů, aby se k nim v případě úmrtí mohli dostat i rodinní příslušníci,“ řekla Monika Hrubá z České spořitelny.

Přes osmdesát procent lidí nemá vyřešené, co se v případě úmrtí s jejich majetkem stane. Co je potřeba v případě skonu rodinného příslušníka udělat s bankovním účtem, aby k němu měli pozůstalí přístup, vědělo v sondě agentury Ipsos jen 30 procent dotázaných.

Osobní zkušenost s dědictvím má přitom 65 procent Čechů. Nejčastěji zdědili majetek, v šesti procentech případů ale i dluhy.

Soudce: Nejjistější je závěť sepsaná u notáře

Finance

„Z hloubkových rozhovorů s klienty víme, že v případě úmrtí člena rodiny je nejvíce stresové se nečekaně ocitnout bez prostředků a přístupu ke společnému účtu. Přitom by stačilo se svým bankovním poradcem správně nastavit disponentská práva k účtu,“ dodala Hrubá.

Jen třináct procent respondentů si je podle ní jistých, jak se změní nastavení bankovních produktů v případě úmrtí vlastníka nebo spoluvlastníka bankovního produktu. Takřka polovina má sice nějaké tušení, ale 39 procent si buď není jisto, nebo netuší vůbec.

Nastavte si disponenta

„Klientům doporučujeme si na účtu nastavit disponenta. Tím zajistí, že se rodinní blízcí neocitnou náhle bez finančních prostředků. Je však dobré si také ověřit, že má klient disponentské oprávnění nastavené správně. Tedy, že smrtí majitele nezanikne,“ poradila Hrubá.

Třetina Čechů přiznává, že nemá v rámci rodiny přehled o finančních prostředcích, ale i závazcích typu půjčky, úvěry nebo pojistné smlouvy. Téměř dvě třetiny lidí uvedly, že buď netuší, nebo jen částečně ví, kde mají jejich blízcí uložené smlouvy či dokumenty k bankovním a pojistným produktům.

„Právě pořádek ve smlouvách a důležitých dokumentech zásadním způsobem usnadní těžké chvíle, kdy je potřeba cokoliv dohledávat a zařizovat,“ dodala Hrubá.

Mluvíte o dědictví?

Dědictví jako téma pro rodinnou diskusi přiznalo v anketě 35 procent respondentů. Zároveň 54 procent na toto téma dědictví v rodině dosud nehovořilo a hovořit nechce. Desetina dotázaných otázky spojené s dědictvím chtěla konzultovat s odborníkem.

Mít přístup k účtu v případě úmrtí jeho majitele řešilo jen 16 procent lidí.

Jednou z cest, jak předejít sporům v rodině, je sepsání závěti. Na tu se ale příliš nemyslí. Závěť pro případ nečekaných událostí má sepsanou pouze šest procent lidí. Třetina dotázaných ale deklarovala, že se ji chystá sepsat.

Nejčastějším důvodem byl úmysl předejít majetkovým sporům a touha sám rozhodnout o tom, kdo bude majetek dědit.

Vydědit potomka nelze šmahem, manželku nebo manžela ano

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám