Hlavní obsah

Může hrozit neoprávněný odběr energií. Jak si ověřit dodavatele

V posledním čtvrtletí loňského roku skončilo několik dodavatelů elektřiny a plynu, stovky tisíc domácností se tak dostaly na šest měsíců do tzv. režimu dodavatele poslední instance (DPI). I přes rozsáhlou medializaci daného problému, stále mnoho lidí netuší, že skončili u DPI a postupně se jim tak krátí doba, do kdy musí uzavřít novou smlouvu na dodávky energií.

Foto: Profimedia.cz

Přes kontaktní formulář Energetického regulačního úřadu zjistíte svého současného dodavatele energií.

Článek

Na možné budoucí problémy mnohých domácností, které skončily u dodavatelů poslední instance, tito dodavatelé upozorňují. Z jejich údajů vyplývá, že se v mnoha případech nepodařilo zákazníkům informace o vstupu režimu DPI doručit, případně na informaci DPI nepřišla žádná reakce.

Co je DPI
Dodavatel poslední instance (DPI) nastupuje automaticky podle zákona na šest měsíců v případě, že nějaký dodavatel ukončí obchodování s energiemi a přestane svým zákazníkům dodávat. DPI okamžitě zajistí dodávky.
DPI jsou nyní u elektřiny v Praze PRE, na jihu Čech a Moravy E.ON Energie a ve zbytku republiky ČEZ Prodej. U plynu jsou to na jihu Čech E.ON Energie, v Praze Pražská plynárenská a na zbytku území innogy Energie.

Ve spolupráci s odborníky ze spotřebitelské organizace dTest přinášíme návod, jak si můžete ověřit svého dodavatele energií, abyste se v dohledné době nestali neoprávněnými odběrateli energií.

U DPI jsou stále desetitisíce klientů. Mohou mít problém

Ekonomika

„Spotřebitelé si musí být vědomi, že režim dodávek energií od DPI trvá pouze šest měsíců,“ uvedla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Jak dále upozornila, po uplynutí těchto šesti měsíců dodávek odběratelé přecházejí do režimu neoprávněného odběru.

Neoprávněným odběrem porušujete zákon

Každý, kdo neoprávněně odebírá energie, musí počítat jednak s přerušením jejich dodávek, ale i s tím, že porušuje zákon, což může vést až k trestnímu stíhání. To v případě, že škoda přesáhne 10 tisíc korun.

„Energie jsou drahé a při jejich neoprávněném odběru škoda rychle narůstá.  Neoprávněný odběr obvykle neskončí trestním oznámením, ovšem neoprávnění odběratelé musí počítat s požadavkem na náhradu způsobené škody a s dalšími nemalými náklady na obnovení dodávky energií,“ upozornila Hekšová.

Černým odběratelem energií se můžete stát i neúmyslně. Na co si dát pozor?

Finance

Ověřte dodavatele přes kódy EAN a EIC

Abyste si mohli ověřit, která společnost vám dodává elektřinu a plyn, je třeba znát kód EAN u elektřiny a EIC u plynu, což jsou jedinečné evropské identifikátory odběrného místa pro elektřinu a pro plyn. Nejjednodušeji je zjistíte, když se podíváte do smlouvy nebo faktury, kde je daný kód pro odběrné místo vždy uveden.

„Se znalostí kódu EAN nebo EIC se již můžete obrátit přes kontaktní formulář na Energetický regulační úřad, kde vám údaje o současném dodavateli zjistí,“ uvedla Hekšová.

Jak dále dodala, není nutné hledat aktuální smlouvu či fakturu, postačí smlouva nebo faktura pro dané odběrné místo, protože tyto kódy se nemění.

Reklama

Výběr článků

Načítám