Hlavní obsah

Muž slibuje půjčku, zkasíruje vratnou kauci a pak zmizí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se stále více rozmáhají podrazy s rychlými půjčkami bez ověřování schopnosti dlužníků je splácet. Lidé po kavárnách platí až desetitisíce za vratné kauce, jimiž jsou půjčky podmiňovány, ale zprostředkovatelé se už poté neozývají, půjčky nepřicházejí a vrácení kauce také ne.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Chtěl jsem rychle peníze pro své podnikání. Poslal jsem SMS v reakci na inzerát. Sešli jsme se v sobotu 27. března v obchodním centru v Jihlavě, v kavárně. Podepsal jsem smlouvu se zprostředkovatelem, jakýmsi panem Králem, a zaplatil mu vratnou kauci 20 tisíc korun. Od té doby mi nebere telefon, firmu, za kterou údajně vystupoval, se rovněž nedaří zkontaktovat,“ řekl Právu živnostník-elektrikář Dušan S. z Orlové.

Není jediný. Pomocí internetu se již vzájemně spojují další takto napálení lidé.

Firma, mající v názvu poměrně obvyklé Capital Group, patří Radkovi S. z Brna. Nemá ale webové stránky a především funkční spojení pro zákazníky.

Právo se snažilo se společností spojit, ale rovněž nenašlo žádný e-mailový nebo telefonický kontakt.

Údaje z obchodního rejstříku ale mnohé napoví – na jméno Radka S. z Brna je registrována hromada dalších obchodních společností, z toho mnohé v likvidaci. V názvech většiny z nich najdete „světové“ financial, capital, medical, digital, trade.

O Králi, chytré Lišce

U napáleného elektrikáře Straky začalo vše tak, že minulý týden odpověděl na inzerát, nabízející rychlou půjčku. Obratem mu e-mailem přišlo, že byla schválena. Aniž se (údajný) poskytovatel půjčky zajímal, zda má dlužník z čeho ji splácet a čím nebo kým bude ručit.

Co je to za společnost, jsem si bohužel začal prověřovat až poté, co jsem přijel domů. Jsem hlupák, teď už to vím.

„Poté došlo na telefonáty s nějakým panem Králem. Tvrdil, že jsou to jeho vlastní peníze, proto vyžaduje kauci, a že se chce sejít osobně. Na schůzku si vzal údajnou právničku, která se mi představila jako paní Lišková. Smlouvu jsem podepsal a zaplatil vratnou kauci. Peníze mi měly přijít do pondělka. A nic, od té doby, co jsme se viděli v té kavárně v Jihlavě, je už ticho po pěšině,“ vypověděl Právu Dušan S.

Nemeškal a obrátil se na policii. Ta zatím vyčkává. „Ve smlouvě jsou ještě lhůty, které neuplynuly. Podle nich ještě nedošlo k trestnému činu. Peníze ale měly už dávno přijít, podle toho, co inzerovali a slibovali, a navíc, když někomu zaplatíte jako kauci tolik peněz a on se vám neozývá, nebere telefon, nereaguje, tak co si o tom myslet? Té firmě Capital Group, za kterou údajně vystupovali, také není kam zavolat,“ dodal.

Navíc podle něho u jiných dalších poškozených jsou už lhůty pryč, a rovněž se jim nikdo neozývá. „Jen já vím už o čtyřech dalších takto napálených lidech,“ zdůraznil.

Na poznámku Práva, že přece hned na první pohled lidově řečeno smrdí, když se kvůli tolika penězům má člověk scházet v sobotu v obchoďáku, a ne v kanceláři, a že je podezřelé, když firma nemá webové stránky, napálený elektrikář pouze suše dodal: „Co je to za společnost, jsem si bohužel začal v obchodním rejstříku a dalších zdrojích prověřovat až poté, co jsem přijel domů a začal jsem mít divné tušení. Jsem hlupák, teď už to vím.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám