Hlavní obsah

Mobil místo účtu? Nový způsob plateb zatím vázne

Právo, Pavel Cechl

Lidé, kteří chtějí někomu poslat peníze na účet třeba za půjčenou stokorunu při obědě nebo za nájem, ale neznají konto příjemce, by mohli od příštího roku využívat číslo jeho mobilu. Zhruba tak banky popisovaly na počátku roku nový způsob zasílání peněz, který se chystá. Vyjednávání zatím podle informací Práva uvázla na tom, jak spravovat databázi čísel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Celý systém by měl fungovat zhruba tímto způsobem: majitel účtu dá bance souhlas s propojením svého mobilního čísla s kontem. Tyto údaje se uloží v centrální databázi. Při odesílání pak postačí znát pouze mobil příjemce, který se spáruje s daným kontem.

„Jednání mezi bankami, Českou bankovní asociací a Českou národní bankou o podrobné specifikaci služby platby na mobil stále probíhají. Termín realizace vyplyne až z výsledků jednání,“ sdělila mluvčí centrální banky Petra Vodstrčilová.

Recyklovaná čísla

„Příkazy k úhradě bude možné zadávat touto službou jako běžné i okamžité platby. Jaké možnosti zasílání plateb nabídnou banky klientům, závisí především na nich,“ dodala. Česká bankovní asociace (ČBA) pak uvedla, že podrobnější informace by pak měly být v září.

Češi platí hlavně bezkontaktně. Hotovosti se přesto vzdát nechtějí

Finance

Podle informací zdroje obeznámeného s jednáním se řeší několik otazníků, například kdo konkrétně bude spravovat a aktualizovat databázi nebo jak se bude řešit situace, kdy někdo používá recyklované telefonní číslo.

Banky se přitom k projektu staví většinou vstřícně. „Možnost zasílat platby na telefonní číslo nám přijde jako užitečná služba pro klienty, protože asi jen málokdo si pamatuje číslo svého bankovního účtu. Naopak vlastní číslo na mobil zná téměř každý,“ uvedla Jana Pokorná z Airbank.

„V současné chvíli finalizujeme v rámci ČBA technické parametry služby. Komerční spuštění se dá očekávat během roku 2022 a počítáme se zapojením,“ uvedl Patrik Madle z ČSOB.

Kdy se platba kartou v cizině prodraží

Finance

Do projektu se hodlá zapojit například i Fio banka, Raiffeisenbank či Komerční banka. „Placení na mobilní telefonní číslo považujeme ne za evoluci, ale revoluci v placení, další vývojový krok v platebním styku,“ míní mluvčí Komerční banky Michal Teubner. „Předpokládám, že nabídneme tuto službu klientům nejdříve v průběhu roku 2022,“ řekl Filip Hrubý z České spořitelny.

Hrubý upozorňuje, že již dříve Česká spořitelna umožňovala klientům zasílat peníze podobným způsobem přes mobilní aplikaci Friends 24, kdy bylo možné bez znalosti čísla účtu využívat například e-mail, SMS, Messenger nebo kontakt na sociální síti.

Fotka či přezdívka

„Nyní ji již aktivně nenabízíme, protože naše mobilní aplikace George umožňuje posílat peníze na účet okamžitě a také v ní stačí jen vybrat kontakt, na nějž chce klient odeslat danou částku,“ uvedl Hrubý.

Mobilem nejčastěji platí majitelé iPhonů

Ekonomika

Podobně má platbu na mobilní číslo ve své aplikaci také banka Creditas. „Jde však o specifickou službu pouze pro naše klienty,“ uvedl Zdeněk Grossmann, který má v tomto finančním ústavu na starosti digitální bankovnictví a inovace.

Posílání peněz přes telefonní číslo však není jediná možnost, jak banky umožňují posílat peníze bez znalosti konta příjemce. Například Equa bank umožňuje přiřadit si k účtu příjemců v adresáři jejich fotografii. „Zvažujeme klientům přinést možnost dle vlastní volby vytvořit si tzv. alias, tedy přezdívku k účtu – nyní v plánované podobě mobilního telefonního čísla, později například i e-mailu či #hashtagu,“ uvedl pak také Michal Teubner z Komerční banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám