Hlavní obsah

Mobilem nejčastěji platí majitelé iPhonů

Právo, Pavel Cechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé mobilů iPhone více dají na technologické trendy než vlastníci telefonů s operačním systémem Android. Alespoň při bezhotovostních platbách za pomoci svých přístrojů. Vyplývá to z analýzy Banky Creditas, podle níž platební kartu v digitální podobě častěji využívají milovníci mobilů s jablkem ve znaku.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Každý čtvrtý majitel platební karty podle této analýzy využívá služeb Apple Pay, Google Pay nebo Garmin Pay.

„Když porovnáme jednotlivé platformy, ukazuje se, že u Androidu si kartu zdigitalizuje zhruba každý pátý uživatel, u Apple je to každý druhý,“ popsal Zdeněk Grossmann z Creditas. Je ale třeba brát v potaz, že jedna karta může být na více zařízeních.

Menšinové hodinky

Uživatelé Apple jsou podle Grossmanna na prvním místě žebříčku prakticky ve všech ukazatelích. Mají mírně vyšší průměrný počet transakcí za měsíc i výrazně vyšší měsíční celkovou útratu. V průměru se počet transakcí pohybuje okolo dvou, ale jsou i rekordmani. „V dubnu například bylo zaznamenáno u jediné karty s Apple Pay 118 transakcí, u hodinek Garmin 52,“ řekl Grossmann.

Češi platí hlavně bezkontaktně. Hotovosti se přesto vzdát nechtějí

Finance

Podle průzkumu České bankovní asociace (ČBA) platby mobilem využívá skoro pětina Čechů. Ten je ovšem mírně starší než data Creditas, takže se navýšení počtu uživatelů dá předpokládat.

„Téměř dvě třetiny z těch, kteří platby mobilem využívají, platí pomocí Google Pay, třetina využívá Apple Pay a desetina pak speciální aplikaci své banky,“ dodal Tomáš Hládek z ČBA. Telefony iPhone má však podstatně méně uživatelů než ty s Androidem využívající Google Pay.

Progresivnější jsou „jablíčkáři“ například i podle České spořitelny, kde má platební kartu v mobilu 245 tisíc lidí se zařízením Apple a 235 tisíc s Androidem. „V chytrých hodinkách Garmin nebo náramcích Fitbit má údaje o platební kartě uloženo necelých 17 tisíc klientů,“ sdělil Jan Hailich z České spořitelny. U mBank využívá platby chytrými mobily nebo hodinkami 28 procent klientů, mírně převažuje Google Pay nad Apple Pay.

Evropskému trhu se smartphony kraluje Xiaomi

Mobil

„Aktuálně evidujeme cca 12 procent karet z našeho portfolia, které jsou nahrané do chytrých zařízení. Co do počtu převažuje Apple Pay. Vlastníci Apple zařízení jsou více technologicky zaměření a aktivně využívají moderní bezpečné technologie,“ dodal Patrik Madle ze skupiny ČSOB.

Reklama

Výběr článků

Načítám