Hlavní obsah

Místo konta číslo mobilu. Bankovní službu už využívá přes 400 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost nechat si posílat peníze na číslo mobilu místo čísla účtu využívá v Česku už 412 tisíc lidí. Právě tolik se jich zapsalo do registru České národní banky, což je k využití plateb na kontakt nutné. Služba začala fungovat přesně před měsícem, v polovině listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do registru musí mobilní číslo evidovat každý, kdo chce tímto způsobem peníze přijímat.

Odesílat je mohou klienti zapojených bank, kterých je zatím šest - Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Po Novém roce se připojí i Moneta Money Bank a UniCredit Bank.

Registrovat lze vedle českých i slovenská telefonní čísla. „Skladbu registrovaných telefonních čísel ale zveřejňovat nebudeme,“ řekla Novinkám mluvčí centrální banky Petra Krmelová.

Použití slovenských telefonních čísel však zřejmě nebude až tak rozšířené. Například u ČSOB se jich registrovalo jen 325, u České spořitelny jich byly desítky.

Službu platbu na kontakt si za týden aktivovalo asi 300 tisíc klientů

Ekonomika

U Raiffeisenbank se dosud ke službě evidovalo 60 tisíc lidí. „Za první měsíc úspěšně odeslali 15 tisíc plateb,“ řekl její expert Michal Bošina.

U Air Bank si službu aktivovalo 110 tisíc lidí. „V prvních dnech byli zvědaví, a hlavně si ji zkoušeli. Počet plateb dosahoval i ke čtyřem tisícům denně,“ uvedla její mluvčí Jana Pokorná. „Nyní ji denně využije přibližně tisícovka klientů,“ upřesnila.

Podobně je na tom Česká spořitelna. „Službu si aktivovalo 100 tisíc klientů, aktivně ji využívá 80 tisíc z nich,“ konstatoval za banku Filip Hrubý.

Objem odchozích plateb na mobilní číslo u ní překročil čtyři miliony, objem příchozích plateb přesáhl sedm milionů. „Zhruba polovina transakcí se pohybuje v řádu desítek korun, zatímco druhá v řádu stovek,“ dodal Hrubý.

U Komerční banky se počet registrovaných klientů blíží 50 tisícům. „Co se týká plateb, tak jsou to nižší desítky tisíc. Slovenských mobilů máme registrovaných desítky,“ řekla za ni Šárka Nevoralová. U Fio bank je registrováno 10 tisíc čísel.

Jak se registrovat

Pokud lidé chtějí peníze tímto způsobem přijímat, musejí zapsat své mobilní číslo do registru České národní banky prostřednictvím mobilního či elektronického bankovnictví.

Odesílat je mohou i ostatní klienti uvedených bank. Platba může dosáhnout maximálně pěti tisíc korun.

K jednomu účtu lze přiřadit více telefonních čísel. Naopak jedno telefonní číslo lze využít jen k jednomu účtu.

Lidé se nemusejí bát, že údaje z registru někdo zneužije, je neveřejný.

Člověku, který bude peníze posílat, se po vyplnění telefonního čísla zobrazí jméno toho, na koho je v registru zapsáno. Může si tak ověřit, že je zapsal správně, a předejít tomu, aby peníze omylem přišly někomu jinému. Platba by měla dorazit okamžitě.

Novinka v bankovnictví: peníze se dají z účtu posílat na číslo mobilu

Finance

Reklama

Související témata:
Platba na kontakt

Výběr článků

Načítám