Hlavní obsah

Lidé s vysokými příjmy si na dani připlatí

Právo, svj

Lidé s vysokými zdanitelnými příjmy zaplatí za rok 2021 více na dani z příjmů, neboť pro rok 2021 byla zavedena i vyšší 23procentní sazba daně. Nejvíce zavedení druhé sazby daně pocítí daňoví poplatníci s vysokými pasivními příjmy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Do daňového základu ve výši 1 701 168 korun za rok 2021 se odvádí na dani z příjmů 15 procent, daňový základ nad tuto částku však již podléhá 23procentní sazbě daně. Za rok 2020 platila 15procentní sazba daně z příjmů do daňového základu 1 672 080 korun a z rozhodných příjmů nad limit se ještě odváděla sedmiprocentní solidární daň.

„Solidární dani za rok 2020 však podléhaly pouze příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti, pasivní příjmy nikoliv,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Vyšší zdanění z nájmu

Meziročně si tedy daňově pohorší zejména lidé s vysokými příjmy z kapitálového majetku podle § 8 zákona o dani z příjmů a z nájmu podle § 9 stejného zákona.

U zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných s vysokými příjmy není zvýšení daňové povinnosti při zohlednění zvýšení slevy na poplatníka o tři tisíce korun tak vysoké.

S jakými změnami musí podnikatelé v daňovém přiznání počítat

Finance

„Například daňový poplatník pouze s daňovým základem z nájmu ve výši 2 200 000 korun zaplatí na dani z příjmů za rok 2021 částku 342 067 korun, za rok 2020 to bylo 305 160 korun,“ vypočítává Ivanco.

Stejné daňové slevy a odpočty

Z důvodu vyššího daňového základu nedochází k žádnému omezení při uplatňování daňových slev a daňových odpočtů. I daňoví poplatníci s vysokými zdanitelnými příjmy mají tedy vždy nárok na slevu na poplatníka ve výši 27 840 korun a při splnění zákonných podmínek i na další daňové úlevy jako všichni ostatní daňoví poplatníci.

„Sleva na poplatníka náleží i daňovým poplatníkům pouze s pasivními příjmy, pro uplatnění základní daňové slevy není nutné pracovat nebo podnikat,“ upřesňuje Ivanco.

Vyšší odvody na sociální pojištění

Odvodům na sociální pojištění podléhají pouze aktivní příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti. Pro výpočet sociálního pojištění je stanoven maximální vyměřovací základ, který za celý rok 2021 činí 1 701 168 korun. U OSVČ je skutečným vyměřovacím základem polovina daňového základu.

„Podnikatel s hrubým ziskem za rok 2021 nad 3 402 336 korun tedy zaplatí na sociálním pojištění 496 742 korun,“ sděluje Ivanco.

Dvou nebo čtyřstránkové přiznání

Daňovou povinnost pro výpočet daně z příjmů je možné splnit na dvoustránkovém, nebo čtyřstránkovém daňovém formuláři.

Rodiny s dětmi zaplatí na dani méně

Finance

Pro použití daňového formuláře není rozhodující výše daňového základu, ale struktura zdanitelných příjmů. Daňové přiznání podávají nejenom OSVČ, ale i například zaměstnanci pracující pro více zaměstnavatelů současně.

„V praxi tedy mohou dvoustránkový daňový formulář použít i zaměstnanci s milionovými ročními příjmy, pokud mají zdanitelné příjmy za loňský rok pouze ze závislé činnosti,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Reklama

Výběr článků

Načítám