Hlavní obsah

Důchod nám nebude stačit, jsou přesvědčeny dvě třetiny Čechů

Novinky, bab

Naprostá většina Čechů nepočítá s tím, že jim důchod od státu bude na pokrytí jejich potřeb stačit. Každý druhý proto spoří, čtvrtina se na to chystá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průzkum společnosti Perfect Crowd pro společnost Fondee ukázal, že čím vyšší příjem člověk má, tím více je přesvědčen, že s důchodem od státu nevystačí. „S rostoucími příjmy klesá důvěra v dostatečný důchod. V příjmové skupině pod 25 tisíc korun okolo 50 procent respondentů nevěří, že bude dostatečný. Ve skupině nad 35 tisíc korun je to už okolo 70 procent,“ doplnil Jan Hlavsa z Fondee.

Pracující důchodce odvede na pojistném mnohem víc, než od státu získá

Finance

Lidé z větších měst, a především pak Pražané projevili v průzkumu největší nedůvěru v dostatečný starobní důchod (80 procent). Velké rozdíly se projevují i podle dosaženého stupně vzdělání, zatímco respondenti se základním vzděláním nebo výučním listem ve 20 procentech případů věří v dostatečný důchod, mezi středoškolsky a vysokoškolsky vzdělanými to je jen desetina případů.

Každý druhý Čech si na penzi spoří, přičemž častěji jsou to muži než ženy (64 procent vs. 50 procent). Muži si zároveň ukládají i vyšší částky - například více než tisíc korun spoří každý druhý, v případě žen jsou to jen tři z deseti.

Do penze dřív i s předdůchodem, musíte však naspořit statisíce

Finance

Z průzkumu také vyplynulo, že Češi  stále upřednostňují především velmi konzervativní způsoby investic s minimálními výnosy. „Dokonce ani mladí Češi neumí investovat lépe než jejich rodiče, ačkoliv si uvědomují, že by to šlo jinak,“ uvedl Hlavsa. Většina využívá hlavně spořicí účty a stavební spoření. Mladí Češi by také podle svých slov dokázali lépe šetřit, ale nejsou důslední.

Lidí v předčasném důchodu rychle přibývá. Nižší penze jim nevadí

Finance

Anketa

Spoříte si na důchod?
Ano
71,4 %
Ne
28,6 %
Celkem hlasovalo 7888 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám