Hlavní obsah

Krach banky vaše peníze neohrozí, krach penzijního fondu však ano

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už téměř dvacet let mají Češi ze zákona pojištěny své peníze uložené v bankách, stavebních spořitelnách i družstevních záložnách. To znamená, že v případě krachu peněžního ústavu se Fond pojištění vkladů postará o to, abyste své peníze až do částky zhruba 2,5 miliónu korun dostali zpátky.

Foto: Profimedia.cz

Vklady v bankách jsou stoprocentně pojištěny až do výše 100 tisíc eur.

Článek

Ovšem ne všechny úspory u finančních institucí jsou ze zákona pojištěné. Například na úložky na účtech penzijního připojištění či třeba životního pojištění se již pojištění vkladů nevztahuje. Také peníze vložené do cenných papírů (například akcie či dluhopisy) ze zákona pojištěny nejsou.

Každý čtvrtý člověk neví, jaké vklady jsou pojištěné

Stále více než čtvrtina dospělé populace v Česku neví, že klienti bankovní instituce v případě jejího krachu o uložené peníze nepřijdou. Nemají ani tušení o tom, že jejich vklady jsou ze zákona pojištěny. Vyplývá to z posledního průzkumu Fondu pojištění vkladů (FPV).

"V průzkumu, který sledoval znalost existence pojištění vkladů například v případě běžného účtu, se opakovaně ukazuje, že zhruba čtvrtina respondentů ve věku 35 až 65 let neví, že pojištění vkladů se na tento finanční produkt vztahuje. Přitom právě na běžných účtech má naprostá většina obyvatel uloženu velkou část svých úspor," upřesňuje Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka FPV.

Zpět dostanete 100 procent vkladu

Máte-li peníze uložené u banky, stavební spořitelny či kampeličky a ta zkrachuje, bude vám vyplaceno zpět 100 procent vašeho vkladu až do výše 100 tisíc eur (zhruba 2,5 miliónu korun). Přitom nezáleží na produktu, který máte u banky sjednán. Pojištění vkladu se vztahuje jak na běžné účty, tak na spořicí účty, termínované vklady, vkladní knížky a nově i na platební účty sKarty. Zároveň nezáleží na tom, v jaké měně je produkt veden. Pojištění se týká jak českých, tak cizoměnových účtů.

Ovšem myslete na to, že stoprocentní pojištění vkladu do limitu 100 tisíc eur se vztahuje na všechny vklady u jedné banky či kampeličky. Úložky na běžném účtu, spořicím účtu i termínovaném vkladu u jedné banky se totiž sčítají. Přesahuje-li celková suma pojistný limit, je vhodné zvolit produkt jiné banky a nadlimitní vklad si na něj převést.

U českého FPV jsou pojištěny vklady vedené u bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v České republice. Ovšem vklady vedené u poboček zahraničních bank působících na našem trhu - například AXA Bank, mBank, ING -, jsou v rámci Evropské unie pojištěny v zemi, kde má sídlo mateřská banka. Výplatu náhrad vkladů by pak zajistil systém pojištění vkladů v zemi sídla mateřské společnosti s případnou pomocí českého FPV.

Seznam pojištěných institucí najdete zde.

Banka či kampelička zkrachovala. Co dál?

I přesto, že tuzemské bankovnictví je v dobré formě, krach finanční instituce není až tak ojedinělý. Například v březnu letošního roku postihl čtvrtou největší kampeličku Unibon, která spravovala více než 2,8 miliardy korun na účtech zhruba 4400 klientů. V květnu 2011 zkrachovala Vojenská družstevní záložna. Jejím klientům Fond vyplatil náhrady ve výši 70 miliónů korun.

Není proto od věci si připomenout, jak proces výplaty vkladů zkrachovalé finanční instituce vlastně probíhá. O své peníze nemusíte nikoho sami žádat, nemusíte se nikomu připomínat, že jste klienty zkrachovalé instituce. FPV dostane potřebné informace od dané banky. Výplatu vkladů musí poté zahájit nejpozději do 20 pracovních dní od data, kdy ČNB o krachu banky informovala.

O tom, že bude zahájena výplata náhrad vkladů klientů, se nejčastěji dozvíte z médií či z webových stránek FPV. Informovat by vás měla také banka, u které máte peníze uloženy i banka pověřená FPV peníze vyplácet.

O své peníze se musíte přihlásit do tří let od zahájení výplaty náhrad vkladů.

Fond pojištění vkladů a příspěvky bank

Fond pojištění vkladů vznikl v roce 1994 na základě zákona o bankách. Od svého vzniku vyplatil náhrady vkladů v celkové výši zhruba 27 miliard korun více než 300 tisícům klientů. Výplaty se týkaly 12 bank a dvou družstevních záložen. Nejvíce bylo vyplaceno klientům Union banky, 130 tisíc klientů získalo náhrady za 12 miliard korun.

V současnosti FPV ručí za vklady v celkovém objemu 2,45 bilionu korun uložených u 36 pojištěných finančních institucí. Ve Fondu musí být vytvořena rezerva ve výši 1,5 procenta z objemu všech pojištěných vkladů, nyní disponuje částkou 24,5 miliardy korun.

Do FPV dle zákona o bankách povinně odvádějí příspěvky samy banky, záložny a stavební spořitelny. Banky a družstevní záložny přispívají čtvrtletně částkou ve výši 0,04 procenta z průměru objemu pojištěných vkladů, stavební spořitelny ve výši 0,02 procenta. Pojištěné finanční instituce čtvrtletně odvádějí přibližně 900 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám