Hlavní obsah

Spořicí účty: vyšší úroky jen s podmínkami

Novinky, Barbora Buřínská

Spořicí účty se na českém bankovním trhu už zabydlely. V nabídce je má prakticky každá banka, některé dokonce i více tipů. Je tedy z čeho vybírat. Ovšem není to vůbec lehké. Abyste získali co nejvyšší zhodnocení svých peněz, musíte mnohdy přistoupit na podmínky, které banky u účtu mají.

Foto: Profimedia.cz

Na spořicích účtech můžete své peníze zajímavě zhodnotit.

Článek

Typickým "představitelem" banky s vysokým úrokem, ovšem za předpokladu splnění daných podmínek, je Equa bank. U svého Spořicího účtu Extra nabízí v současné době nejvyšší roční úrok 2,6 procenta. Abyste ho získali, musíte mít u banky zároveň vedený běžný účet, jehož aktivní používání je však zcela zdarma. A navíc nesmíte ze spořicího účtu provést žádnou odchozí transakci, jinak vám v daném měsíci úroková sazba klesne na 1,8 procenta ročně.

Až 2,5 procenty vám vaše vklady zúročí Wüstenrot. Základní úrokovou sazbu 2,1 procenta poskytuje u zůstatku od 30 tisíc do tří miliónů korun. Navíc můžete získat i úrokový bonus 0,1 - 0,4 procenta podle délky fixace vkladu. Ovšem pro dosažení nejvyššího bonusu byste na vklad nesměli sáhnout 12 měsíců.

Založíte-li si spořicí účet u Axa Bank do letošního 15. prosince, bude vám garantován úrok ve výši 2,5 procenta minimálně do konce března 2013. Zajímavý roční úrok 2,3 procenta nabízí Zuno banka u produktu Spoření plus, ale pouze u vkladů do 2,5 miliónu korun. Banka má pro klienty připravenu i jednu vychytávku. Každý, kdo si založí účet Spoření a bude mít na něm zůstatek nepřesahující 139 tisíc korun, bude spořit s čistým výnosem odpovídajícím ročnímu úroku až 2,1 procenta při měsíčním úročení (jinak roční úrok 1,8 procenta).

Bank podmiňujících dosažení zajímavějšího zhodnocení je více. Podrobněji se s jejich nabídkou můžete seznámit v tabulce.

Nejvyšší úrok bez podmínek získáte u Air Bank

U Air Bank si můžete sjednat Spořicí účet s aktuálním ročním úrokem 2,4 procenta. I přesto, že banka v říjnu snížila úrokovou sazbu o desetinu procentního bodu, stále plní svůj slib dodržovat takzvanou TOP3 garanci, tedy poskytovat úrok, který bude mezi třemi nejvyššími na trhu.

Nabídka bankovních spořicích účtů
BankaProduktRoční úroková sazba (v %)Připisování úroků
Air BankSpořicí účet2,4měsíčně
Axa BankSpořicí účet2,5 (1)měsíčně
Česká spořitelnaInternetové spořeníaž 1,5 (2)měsíčně - základní úrok ročně  - úrokový bonus
ČSOBSpořicí účet s prémií1,1 nebo 1,2 nebo 1,5 (3)čtvrtletně, prémie půlročně
Equa bankSpořicí účet Extra2,6 (4)měsíčně
Fio bankaFio konto0,8měsíčně
GE Money BankSpořicí účet Gold1,5 (5)měsíčně
Spořicí účet Optimal1,1
Spořicí účet Genius II1,1
ING BankING Konto1,5čtvrtletně
Komerční bankaSpořicí konto Bonus1,0 - 1,25 (6)čtvrtletně, bonus pololetně
Spořicí konto0,5čtvrtletně
Top Spořicí konto0,5
LBBW BankSpořicí účet Garant1,75měsíčně
mBankeMax0,4měsíčně
eMax Plus0,5 nebo 2,0 (7)
Poštovní spořitelnaEra červené konto0,1 nebo 1,5 (8)měsíčně
RaiffeisenbankeKonto Flexi2,1 (9)čtvrtletně
UniCredit BankSpořicí účet Prima1,0 nebo 1,75 (10)čtvrtletně
VolksbankSpořicí účet1,33čtvrtletně
WüstenrotSpořicí účet Eaž 2,5 (11)měsíčně
Zuno bankSpoření1,8denně
Spoření plus2,3 (12)měsíčně
Zdroj: banky; Poznámky: údaje platné k 5.12. 2012; (1) sazba za předpokladu založení Spořicího účtu do 15.12.2012, garantována min. do konce března 2013; (2) základní úrok 0,5 %, úrokový bonus 1,0 % pouze u vkladu od 40 tis. Kč do 5 mil. Kč; (3) úroková sazba: základní sazba a prémiová sazba, základní sazba podle výše zůstatku a zřízeného běžného účtu, prémiová sazba: 0,5 % ročně; (4) odchozí platba v měsíci - úrok 1,8 %; (5) standardní sazba do 4 mil. Kč, pak úročení 1,1 %; (6) základní sazba 0,5 - 0,75 % podle výše zůstatku, bonus 0,5 % pro min. půlroční trvání účtu; (7) úroková sazba 2,0 % u zůstatku do 100 tis. Kč a v měsíci provedeny karetní transakce za více než 4 tis. Kč; (8) vyšší úrok. Sazba od zůstatku 50 tis. Kč; (9) podmínkou aktivní využívání běžného účtu eKonto; (10) vyšší úrok. Sazba pro vklady do 500 tisíc Kč; (11) základní sazba pro zůstatky od 30 tis. do 3 mil. Kč, úrokový bonus 0,1 - 0,4 % podle délky fixace vkladu; (12) úroková sazba pro max. vklad 2,5 mil. Kč

Většina bank nepožaduje, abyste si zároveň se spořicím účtem sjednali i běžný účet. Výjimku tvoří například Zuno banka, Raiffeisenbank či Komerční banka. ČSOB ke spořicímu účtu sice běžný účet nepožaduje, pokud si ho ale sjednáte, budete mít i vyšší úročení.

Prakticky všechny banky vám umožní vybrat si peníze ihned. S delším omezením ale počítejte u Raiffeisenbank, u které se ke svým penězům dostanete až za tři týdny

Zřízení a vedení účtu zdarma

Za zřízení a vedení účtu banky nepožadují žádné poplatky. S těmi se setkáte, až když budete chtít třeba vybrat peníze v hotovosti nebo provést nějaké odchozí platby. Tak například 55 korun zaplatíte za výběr u LBBW Bank či UniCredit Bank. Volksbank vám naúčtuje dokonce 60 korun.

Většina bank, které zpoplatňují odchozí platby, tak činí až od druhé či další platby. Například u České spořitelny za ni zaplatíte 65 korun, u ČSOB 50 korun, u LBBW Bank 40 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám