Hlavní obsah

Stavební spoření zůstalo díky státní podpoře výhodné i letos

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření není letos v takovém centru pozornosti jako třeba penzijní připojištění, ale to neznamená, že bychom na něj měli v závěru roku zapomenout. Je totiž i nadále výhodné, a tak se každému, kdo má nějaké volné prostředky, vyplatí poslat do konce prosince na svůj účet u stavební spořitelny takovou částku, aby získal co nejvyšší možnou státní podporu za letošní rok.

Foto: Právo

Za leden až září letošního roku bylo uzavřeno 299 tisíc nových smluv. Ilustrační foto.

Článek

Ti, kteří „stavebko“ ještě nemají, mohou zvážit i uzavření smlouvy. Není totiž vůbec pravda, jak je někdy slyšet, že atraktivita stavebního spoření už patří minulosti. I přes pokles státní podpory, ke kterému došlo od ledna 2011, bylo za leden až září letošního roku uzavřeno 299 tisíc nových smluv.

Ve spořicí fázi je celkem 4,33 miliónu smluv a lidé mají ve stavebních spořitelnách uloženou obrovskou částku – 422 miliard korun. Výhodou jsou i úvěry – ke konci září jich bylo poskytnuto celkem 913 tisíc.

Příspěvek od státu až 2000 Kč ročně 

Připomeňme, že státní podpora je nyní jednotná pro všechny smlouvy a činí 10 procent z nově ročně naspořené částky, maximálně z 20 tisíc korun. Příspěvek státu tedy může činit nejvýše dva tisíc korun za rok. Do naspořené částky se započítávají i úroky, které budou za daný rok připsány po zdanění.

Příklad: Pan Vostrý spoří už řadu let každý měsíc 700 korun a v závěru roku ještě vždy něco posílá na účet navíc. Má díky tomu již naspořenou slušnou sumu. Za letošní rok pravidelnými úložkami naspoří 8400 korun (12 x 700 Kč) a úroky budou po srážce daně (15 %) činit 3000 korun.

Už nyní má tedy zajištěnou státní podporu z částky 11 400 Kč (8400 + 3000), to je 1140 korun. Pokud by do konce roku na svůj účet poslal ještě 8600 korun, bude státní podpora činit 2000 korun.

Lidé mají v dnešní době omezené prostředky na spoření, ale pravda také je, že někdy na získání co nejvyšší státní podpory pozapomenou. Například za tři čtvrtletí letošního roku byla vyplacena státní podpora převážně za rok 2011 ve výši jen asi 5,2 miliardy korun. V předchozích letech – pravda, při vyšší státní podpoře – příspěvek státu dosahoval 10–15 miliard korun ročně. Průměrná výše státní podpory za rok 2011 činila jen 1324 korun.

Kdo pošle peníze na stavební spoření, neměl by zapomenout na jednu důležitou věc. A to, že nestačí peníze pouze do 31. prosince odeslat, ale že musí být do tohoto termínu na účet i připsány. Budou-li připsány později, budou považovány za platbu roku 2013.

Aktuální nabídky 

Nový zájemce o stavební spoření může přihlédnout i k aktuálním nabídkám stavebních spořitelen, které v některých případech ještě mohou zvýšit výhodnost spoření. Je dobré si ale důkladně podmínky nabídek prostudovat.

Českomoravská stavební spořitelna například nabízí do konce roku při uzavření smlouvy pro děti do 18 let prémii až 1000 korun (při cílové částce 200 tisíc korun). Modrá pyramida dá zase tomu, kdo uzavře novou smlouvu a v prvních čtyřech měsících vloží na účet minimálně 20 tisíc korun, prémii ve výši poplatku za uzavření smlouvy, maximálně 2000 Kč. Zvýhodněnou smlouvu lze uzavřít do 31. ledna 2013.

Stavební spořitelna České spořitelny má pro nového zájemce, který uzavře smlouvu do konce roku, jako odměnu batoh Husky. Při uzavření smlouvy přes internet odpustí spořitelna celý poplatek za uzavření smlouvy.

Raiffeisen stavební spořitelna pokračuje v nabídce tzv. turbospoření, které je založeno na každoroční prémii podle zůstatku. Prémie činí 100, 300 a 500 korun. Wüstenrot nabízí novým zájemcům zvláštní bonus – 10 % z částky, kterou bude mít klient na účtu k 31. 12. 2012, nejvýše však 2000 korun. Podmínkou je, že smlouva je uzavřena na cílovou částku aspoň 300 tisíc korun a bude uzavřena do 12. prosince, to znamená do středy příštího týdne.

Nové smlouvy o stavebním spoření se uzavírají na šest let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám