Hlavní obsah

Letošní rozlet podílových fondů záhy přibrzdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po raketovém lednovém růstu podílové fondy minulý měsíc mírně oslabily. Partners index akciových fondů poklesl během února o 0,9 procenta, od začátku roku však i tak posílil o 4,4 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dluhopisové fondy v únoru rovněž klesaly, a to o 0,3 procenta, od počátku roku nicméně vzrostly o jedno procento. Smíšené fondy se pak minulý měsíc snížily o 1 procento, od začátku ledna se zvýšily o 1,9 procenta.

Únorové výsledky fondů poznamenalo, že jak ceny akcií, tak dluhopisů začaly opět pozvolna klesat.

Hlavním důvodem jsou překvapivě vyšší inflační čísla, která vystrašila investory. Ti se začali znova obávat, že centrální banky budou i nadále pokračovat ve svižném tempu zpřísňování měnových politik.

Inflace zatím není na ústupu

Vyšší inflační čísla, než jaká trhy očekávaly, byla zveřejněna nejen v USA, ale i v Evropě.

„Na první pohled inflace jednoznačně klesá, ale pokud se zaměříme na tzv. jádrovou inflaci, zjistíme, že stále ještě roste, a tedy že se drahota začíná přelévat více do běžných služeb a produktů,“ vysvětlil ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát.

Výsledkem je, že investoři přestali věřit na brzký obrat v chování centrálních bank. Stále restriktivnější měnová politika bude negativně dopadat nejen na ceny akcií, ale vyšší úroky způsobí korekci i na dluhopisových trzích.

„Dlouhodobá inflace na ekonomiku dopadá mnohem destruktivněji než krátkodobě vyšší úroky,“ dodal Mašát.

Inflace zpomalila

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám