Hlavní obsah

Klienty s hypotékou čeká až trojnásobně vyšší úrok

Příští rok vyskočí úrokové sazby hypoték nejspíše až k šesti procentům. V posledních pěti letech nepředstavitelná cena, před patnácti lety standard. Tehdy ovšem nemovitosti často nestály ani polovinu toho, co dnes.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Už dnes sazby některých hypoték atakují hodnotu pěti procent. Lze očekávat, že na jaře mohou dosáhnout i donedávna nepředstavitelných šesti procent,“ míní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Nejčastěji se v souvislosti se zdražením hypoték mluví o tom, jak pak na ně dosáhnou noví žadatelé. Jenže skok do šestiprocentních sazeb nejbolestivěji dopadne na klienty, kteří si hypotéky sjednali za dvě procenta i méně, vyprší jim fixační období a najednou jim banky napočítají úrokové sazby, které si dosud lidé vůbec nepřipouštěli.

Proti nim noví zájemci o hypotéku budou od počátku vědět, zda si to mohou dovolit, anebo raději zůstanou v nájmu, u rodičů či v případě, že pořízení nemovitosti zvažovali na investici, vloží úspory jinam.

I přes rostoucí úrokové sazby je zájem o hypotéky rekordní

Finance

Příští rok bude končit tisícům klientů první fixační období u extrémně levných hypoték, kdy hypoteční sazby byly i pod 1,5 procenta. Pro klienty, kteří poslední dobou platili za hypotéku většinou okolo dvou procent, bude vypršení fixačního období znamenat zdražení, v naprosté většině v řádu tisíců korun.

„I kdyby se hypoteční sazby ustálily jen na čtyřech procentech, bude to pro klienty, kteří si brali své hypotéky na krev, velký problém. Průměrná výše hypotečních úvěrů se pohybuje kolem 3,2 milionu korun. Při sazbě dvě procenta na 25 let činí měsíční splátka 13 563 korun. Při sazbě čtyři procenta na 25 let to však již je 16 891 korun, tedy o 3328 korun měsíčně navíc,“ upozornil ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Hypotéky zdražují, měsíční splátka je nyní o tisíce vyšší

Finance

Záleží samozřejmě na individuálních podmínkách klienta a banky. Když například klient dosáhl na vyšší hypotéku, dostával obvykle nižší sazby. Záleží také na době, na jakou má splátky rozložené. Tu si také nyní může v některých případech prodloužit. V konečném součtu pak ale zaplatí více.

Někteří klienti přistoupili v období i méně než dvouprocentních sazeb na úroky až ke třem procentům, ale zafixovali si je na mnohem delší období. Dosud tedy platili výrazně více než většina, ale vyhnou se tak skokovému zdražení.

Tříměsíční výpadek zadělává na dražbu

U hypoték zároveň obecně platí, že pokud klient tři měsíce po sobě neuhradí splátku, je vypovězen splátkový režim a banka požádá o uhrazení celé sumy. Obvykle tak učiní do tří dnů. Říká se tomu zesplatnění úvěru. A pak nastupuje proces dražby. V praxi lze samozřejmě s bankou jednat, aby postup zmírnila.

Potíž je ale v tom, že kromě hypoték v novém roce na spotřebitele dopadne i další zdražování, především plynu a elektřiny. Jelikož se zvedla i regulovaná část ceny, zaplatí vyšší faktury i lidé, jež mají ceny energií zafixované.

Energie zdraží i lidem s fixací

Domácí

Lidé s hypotékami tzv. na doraz, kdy si je brali víceméně na celou kupní cenu, by se měli snažit vytvářet finanční rezervy už minimálně rok před vypršením fixačního období své hypotéky.

Reklama

Výběr článků

Načítám